Italiassa on aloitettu kriisineuvottelut hallituksen erottua

Italiassa on aloitettu kriisineuvottelut pääministeri Romano Prodin erottua keskiviikkona. Presidentti Giorgio Napolitano tapasi torstaina parlamentin puhemiehet. Perjantaina hän neuvottelee puoluejohtajien ja maan entisten presidenttien kanssa uuden hallituksen muodostamiseksi.

Ulkomaat

Napolitano tunnustelee, kenellä poliitikolla voisi olla parlamentin enemmistön tuki takanaan, jotta ennenaikaisilta vaaleilta vältyttäisiin.

Prodin keskusta-vasemmistolainen hallitus hävisi keskiviikkona senaatissa äänestyksen hallituksen ulkopolitiikasta, muun muassa Italian osallistumisesta Afganistanin rauhanturvajoukkoihin. Kyseessä ei ollut luottamuslauseäänestys, mutta ulkoministeri Massimo D'Alema oli ennalta ilmoittanut senaatin mittauttavan hallituksen luottamuksen.

Presidentti Napolitanolla on neljä vaihtoehtoa: hän voi nimittää Prodin uudestaan pääministeriksi, valita jonkun toisen pääministeriksi hallituspuolueista, nimittää virkamieshallituksen tai hajottaa parlamentin ja määrätä ennenaikaiset vaalit.

Entisen pääministerin Silvio Berlusconin johtama oppositio on ilmoittanut vastustavansa sekä Prodin jatkamista pääministerinä että vaaleja.

Jos presidentti pyytää Prodia uudelleen pääministeriksi, tämä suostuu vain jos muut hallituspuolueet lupaavat tukea häntä. Varsinkin äärivasemmiston tuki on horjunut Prodin ulkopoliittisten linjausten vuoksi ja hallitus on ollut hyvin riitainen.

Hallituksen sisällä on myös pohdittu, että äärivasemmisto pudotetaan pois hallituksesta ja tilalle otetaan Berlusconin rintamasta Berlusconille vähiten lojaali ryhmittymä, Kristillisdemokraattinen unioni UDC. Prodin edellinen hallitus kaatui Romano Prodi nousi pääministeriksi kun hänen johtamansa vasemmisto-keskustalainen puolueliittouma voitti viime vuoden huhtikuun vaalit. Berlusconi kiisti Prodin voiton, mutta vetoomustuomioistuin vahvisti hänen takanaan olleiden puolueiden saaneen äärimmäisen niukan enemmistön sekä parlamentin alahuoneessa että senaatissa. Prodille pääministerikausi oli toinen. Hänen edellinen hallituksensa kaatui vuonna 1998 ehdittyään olla vallassa kaksi vuotta. Italian hallituskriisi tuo tuulahduksia 1980- ja 1990-luvulta, kun hallitus maassa vaihtui jopa muutaman viikon välein.

Lähteet: AFP, TASS, DPA