Ulkomaat lyhyesti 23.2.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ITALIAN ulkoministeriö on suositellut kaikkien italialaisten EVAKUOINTIA Nigerjoen suistoalueelta NIGERIASTA. Alueella siepattiin perjantaina kaksi italialaista rakennustyöntekijää. Toisessa iskussa libanonilainen rakennusinsinööri kuoli ja toinen haavoittui, kun heidän autoaan tulitettiin. Myös nigerialainen autonkuljettaja sai vammoja.

RUOTSIN keskusta-oikeistolainen hallitus on menettänyt kannatustaan. Dagens Nyheter -lehdessä julkaistussa utkimuslaitos Temon mittauksessa hallitukseen kuuluvia puolueita äänestäisi enää 42,8 prosenttia. Vasemmisto-opposition kannatus on yli 10 prosenttia suurempi.

INDONESIASSA yli 120 ihmistä on kateissa eilisen lauttatulipalon jälkeen, kertoo Indonesian Punainen Risti. Tulipalossa kuoli 16 ihmistä. Alustavien tietojen mukaan palo sai alkunsa kuorma-autosta, johon oli lastattu herkästi syttyvää kemikaalia.

TŠADIN pääministeri Pascal Yoadimnadjii on kuollut Pariisissa. Hänet oli lennätetty Pariisiin saamaan hoitoa sydänkohtauksen jälkeen. Pääministerinä 56-vuotias Yoadimnadjii ehti toimia kaksi vuotta.

YHDYSVALTALAISSOTILAS on tuomittu sadaksi vuodeksi vankeuteen irakilaistytön raiskauksesta ja surmaamisesta. 24-vuotias kersantti oli jo toinen sotilas, joka on tunnustanut suurta huomiota saaneessa tapauksessa syyllisyytensä.

PAKISTAN on testannut pitkän matkan ohjustaan. Testattuun Hatf 6 -ohjukseen voidaan asentaa myös ydinkärki, ja sen uusimman version kantomatka on jopa 2 500 kilometriä. Pakistanilaislähteiden mukaan ohjuskoe onnistui. Maan armeija ei ole kommentoinut koetta. Pakistan on ydinsulkusopimuksen ulkopuolella, ja sitä pidetään naapurimaansa Intian ohella ydinasevaltiona.

USA:N entinen ulkoministeri Madeleine Albright arvioi Irakin sodan voivan olla maan ulkopolitiikan pahin katastrofi. Albrightin mukaan USA on menettänyt moraalisen auktoriteettinsa. Albrightin kanssa Atlantassa esiintynyt USA:n entinen presidentti Jimmy Carter sanoi lähes koko maailman menettäneen luottamuksensa ja arvostuksensa maata kohtaan.

Palestiinalaisten HAMAS-JÄRJESTÖN valtuuskunta saapuu Moskovaan ensi viikon alussa. Valtuuskuntaa johtaa maanpaossa asuva Hamasin johtaja Khaled Meshaal. Venäjän ulkoministeriön mukaan vierailun aikana pyritään sovittelemaan palestiinalaisten keskinäisiä suhteita yhteisen hallituksen muodostamiseksi. Presidentti Vladimir Putin ja Israelin pääministeri Ehud Olmert ovat keskustelivat torstaina puhelimitse Lähi-idän tilanteesta ja kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Euroopan kuningashuoneiden edustajat kokoontuvat perjantaina Norjaan juhlimaan KUNINGAS HARALDIN 70-vuotissyntymäpäivää. Suomen presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi matkustavat Norjaan lauantaina.