Ulkomaat lyhyesti 1.3.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

ESPANJASSA kohua nostattanut vanki on lopettanut 114 päivää jatkuneen NÄLKÄLAKKONSA. Baskien separatistijärjestöön ETA:an kuuluva Ignacio de Juana Chaos oli pakkoruokinnassa lähes neljä kuukautta. Nälkälakko-protestillaan hän vaati vapauttamistaan.

EU pidentää vuodella VALKO-VENÄJÄN pakotteita. Unioni pitää voimassa maan johdon viisumikiellot ja ulkomaisten varojen jäädytyksen. Rankaisutoimien syynä on vuoden takainen presidentinvaali, jossa presidentti Alexander Lukashenka varmisti ulkomaisten tarkkailijoiden mukaan uudelleenvalintansa vilpillisesti.

BRITANNIA KOTIUTTAA kaikki Bosniassa olevat rauhanturvaajansa ensi kuussa. Bosniassa palvelevat 630 brittirauhanturvaajaa palaavat kotiin lähiviikkoina eikä heidän tilalleen enää lähetetä uusia. Britannia toisti EU:n kannan, jonka mukaan Bosnia-Herzegovinan tilanne on rauhoittunut niin, että rauhanturvaoperaatiota voidaan alkaa ajaa alas.

TOKIOSSA on ollut ensimmäinen lumeton talvi sen jälkeen, kun tilastoja on alettu pitää vuonna 1876. Shanghain ilmatieteenlaitoksen mukaan syynä lämpimään talveen on ilmastonmuutos. Japanin säätieteilijöiden mielestä poikkeuksellista talvea ei voida kuitenkaan yhdistää suoraan ilmastonmuutokseen.

POHJOIS-KOREASSA yli tuhat ihmistä on joutunut sairaalaan tuhkarokkoepidemian takia. Punaisen Ristin mukaan tartunnan on saanut jo 3 000 pohjoiskorealaista Tauti leviää nopeasti, koska ihmisten peruskunto on heikko ja ruuasta on pula. Punainen Risti aikoo aloittaa rokotuskampanjan parin viikon kuluttua.

Yhdysvalloissa republikaanisenaattori JOHN MCCAIN on ilmoittautunut ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Vaikutusvaltainen senaattori kertoi tv-haastattelussa julistavansa ehdokkuuden virallisesti ensi kuussa. Puolueessaan varsin omalinjainen McCain yritti presidenttiehdokkaaksi myös vuoden 2000 vaaleissa, mutta jäi silloin George W. Bushin varjoon. Nyt mielipidekyselyissä republikaanien ehdokkaista selvästi suosituin on New Yorkin entinen pormestari Rudolph Giuliani.