1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina harkitsee työleirijärjestelmän muuttamista

Kiinan kansankongressin pohdittavaksi on valmistunut jälleen uusi luonnos, jossa paljon kritisoitua työleirijärjestelmää ehdotetaan uudistettavaksi.

Ulkomaat

Kiinaan perustettiin työleirit 50 vuotta sitten. Niille voidaan lähettää vähäisistä rikoksista, kuten varkauksista tai prostituutiosta, kiinni saatuja henkilöitä. Leirille joutunutta yritetään koulia yhteiskuntakelpoiseksi työnteon ja poliittisten luentojen avulla.

Yhä useammat kiinalaiset asiantuntijat, YK ja poikkeuksetta kaikki ulkomaiset ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat järjestelmää siitä, että päätöksen leirille lähettämisestä voi tehdä kuka hyvänsä paikallispoliisin edustaja, ilman oikeudenkäyntiä. Leirituomion saaneella ei ole oikeutta puolustukseen tai oikeudelliseen apuun. Tuomio kestää enimmillään neljä vuotta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan koko järjestelmä on luisunut pois kontrollista ja yhä useammin leiristä on tullut rangaistuslaitos poliittisille toisinajattelijoille. Mm. vuoden 1989 Tianmenin opiskelijaliikkeen aktivisteja on toimitettu epämääräisiksi ajoiksi leireille.

Kommunistipuolueen päälehden China Dailyn mukaan Kiinassa on nyt 310 leiriä ja 400 000 ihmistä on saanut niillä rangaistuksen. Hongkongilainen järjestö arvioi, että leireille on jatkuvasti suljettuina 300 000 kiinalaista.

Työleirijärjestelmän uusiminen on ollut Kiinassa esillä jo vuosikausia, mutta järjestelmällä on yhä laaja kannatus kommunistipuolueessa ja etenkin poliisivoimissa.

Lähteet: China Daily, AP, AFP

Lue seuraavaksi