Vuosikymmenen takainen jättikavallus käräjille

Helsingin käräjäoikeus alkaa elokuussa käsitellä poikkeuksellisen suurta kavallustapausta. Vuonna 1997 tehdyksi epäillyn kavalluksen arvo on yli 17 miljoonaa euroa. Hollantilais-kanadalainen syytetty on onnistunut pakoilemaan ja hänet saatiin kiinni viime vuoden lopussa, vain muutamia kuukausia ennen rikoksen vanhentumista.

talous

Rikos liittyy eri puolilla maailmaa kiinteistöjä omistaneeseen Inter Globia -yhtiöön, jonka osake-enemmistön syytetty sai haltuunsa, mutta maksoi siitä vain osan. Hänen onnistui siirtää yhtiön omaisuutta toiseen omaan yhtiöönsä ja lopulta Inter Globia kaatui konkurssiin.

Suurimpia vahingon kärsijöitä olivat yhtiön kolme pääomistajaa, mm. vakuutusyhtiö Varma-Sampo ja kiinteistösijoitusyhtiö Interavanti.

Helsingin kihlakunnan syyttäjä Hannu Kuusisto sanoi YLE Uutisille pitävänsä heikkoina mahdollisuuksia saada rikoshyötyä takaisin, sillä syytetty on varaton ja hänen yhtiönsä konkurssissa. Myös Inter Globian konkurssipesä on tyhjä.

Inter Globia omisti toimisto-, liike- ja asuinkiinteistöjä muun muassa Portugalissa, Uudessa-Seelannissa ja Hollannissa.

Suomessa vangittuna ollut liikemies on päästetty syytteiden lukemisen jälkeen vapaalle jalalle odottamaan varsinaista rikosoikeudenkäyntiä.

Lähteet: YLE Uutiset