Vihreiden ex-puheenjohtajat: Päähallituspuolueet vastuussa palveluiden kurjistumisesta

Vihreiden entiset puheenjohtajat Tuija Brax, Pekka Haavisto, Heidi Hautala ja Kalle Könkkölä syyttävät päähallituspuolueita palvelujen kurjistumisesta. Hallituksella on takana neljä voimakkaan talouskasvun vuotta, mutta siitä huolimatta palvelujen on annettu rapautua, ryhmä kritisoi tiedotteessaan.

Vaaliuutiset 2008

Epäkohdiksi entiset puheenjohtajat listaavat muun muassa sen, että suomalaisella vanhusten hoitajalla on kaksi kertaa enemmän hoidettavia kuin kollegoillaan muissa Pohjoismaissa. Inhimillinen hoito korvataan syöttämällä vanhuksille psyyken- ja unilääkkeitä. Niitä annetaan muihin Pohjoismaihin verrattuna lähes kolminkertainen määrä, Brax sanoo.

Suomessa myös hyvä- ja huono-osaisten terveyserot ovat EU-maiden huippua, ex-puheenjohtajat moittivat. He syyttävät SDP:tä ja keskustaa niin ikään tuloerojen kasvusta.

- Suomessa tuloerot ovat muista Pohjoismaista poiketen kasvaneet eniten juuri lasten välillä. Entistä useampi lapsi elää perheessä, jonka tulotaso on alle köyhyysrajan, Hautala sanoo.

Könkkölä puolestaan on tyytymätön siihen, ettei eduskunnalle tuotu hallituksen lupauksista huolimatta lakiesitystä, joka turvaisi vaikeavammaisille oikeuden henkilökohtaiseen avustajaan.

YLE Uutiset