Merten kalakannat on rasitettu äärimmilleen

Yli puolet maailman merissä elävissä kalakannoista, 52 prosenttia, on kalastettu äärirajoilleen, kertoo YK:n elintarvike- ja ruokajärjestö FAO vuosiraportissaan.

luonto

Neljännestä kalakannoista pyydetään enemmän kuin kantojen kestokyky edellyttää ja seitsemän prosenttia kannoista on kutistunut. Yksi prosentti kaloista on toipumassa ylikalastuksesta. Kalakantojen tilanne ei kuitenkaan ole juuri muuttunut kuluneiden 15 vuoden aikana.

Kalakantojen tilanne vaihtelee suuresti alueittain. Pahin tilanne on Koillis- ja Kaakkois-Atlantilla, kaakkoisella Tyynellämerellä sekä Atlantin ja Intian valtameren keskiosissa tonnikalanpyyntialueilla. Näillä alueilla ylikalastettujen tai kutistuneiden kalakantojen osuus 46 - 66 prosenttia.

FAO vaatii, että kalastusta kansainvälisillä vesillä pitäisi valvoa tarkemmin. Kalakantojen hoitamista varten olisi perustettava toimijoiden yhteisiä, alueellisia organisaatioita.

Vakavimmin uhattuja kalalajeja ovat mm. tonnikala, ruijanpallas, kummeliturska, atlantin turska sekä monet hailajit.

FAO: Kalastuksen kokonaismäärä saavuttanut kattonsa FAO uskoo, ettei kalastuksen kokonaismäärää maailman merillä voida enää lisätä. Kalaa pyydettiin meristä vuonna 2005 kaikkiaan 141 miljoonaa tonnia. Vuonna 2000 määrä oli 131 miljoonaa tonnia. Kasvu selittyy suurelta osin nopeasti kasvavalla kalankasvatuksella.

Vuoden 2004 lukujen mukaan 95 miljoonaa tonnia pyydettiin merestä, mutta 45,5 miljoonaa tonnia saatiin kalankasvatuslaitoksista.

Ihmisruoaksi käytettiin kolme neljäsosaa kalansaalista. Tämä merkitsee keskimäärin 6,6 kiloa kalaa jokaista ihmistä kohti.

Kiina on maailman suurin kalanpyyntimaa. Kiinalaiset kalanpyytäjät saivat vuonna 2004 yhteensä 47,5 miljoonaa tonnia meren eläviä.

Perun anjovis on maailman pyydetyin kalalaji. Sitä pyydettiin 10,7 miljoonaa tonnia vuonna 2004.

Lähteet: FAO, AFP, DPA, YLE Uutiset