1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Smeds Ensemble tähtää monipuoliseen taiteeseen ja kansainvälisyyteen

Suomalaisen teatterin kärkinimiin kuuluva ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds on perustanut kevyrakenteisen teatteriryhmän, joka tähtää kansainväliseen verkottumiseen.

kulttuuri

Pienellä kolmihenkisellä ydinryhmällä ja ilman omaa teatteria toimiva Smeds Ensemble aikoo olla taiteellisesti mahdollisimman laaja-alainen: sen nimissä aiotaan tehdä mm. elokuvia, kuunnelmia, musiikkia, työpajoja, performansseja ja mediataidetta.

Ensemble kertoo blogissaan toteuttavansa suurimmat projektinsa pääosin kansainvälisinä yhteistöinä. Suurin projekteista on Smedsin käsikirjoittama Real Asterix lives Finland, joka kantaesitetään alkuvuodesta 2009 Belgiassa flaamilaisen kansallisteatterin KVS:n päänäyttämöllä. Tulevana kesänä ryhmän videodokumentti Kirsikkapuisto esitetään New Drama Action -festivaalilla Vilnassa. Syksyllä 2008 Kristian Smedsin vuonna 2001 kirjoittama ja ohjaama näytelmää Jumala on kauneus palaa puolestaan Helsingin näyttämöille.

Smeds Ensemblen lähin yhteistyöteatteri on Tallinnan Von Kral Teater, joka on esittänyt mm. Smedsin ohjaamaa ja sovittamaa Jäniksen vuosi -näytelmää. Ryhmä kertoo neuvotelleensa yhteistyöstä lisäksi Suomen Kansallisteatterin, Helsingin juhlaviikkojen, Baltic Circlen ja Kulttuuritehdas Korjaamon sekä virolaisen Baltoscandal -teatteribiennaalin kanssa.

Ryhmässä työskentelee kolme vakituista työntekijää: taiteellinen johtaja Kristian Smeds, teatterinjohtaja Ville Hyvönen sekä tuotantopäällikkö Eeva Bergroth.

Smeds tunnetaan Teatteri Takomon perustajana ja Kajaanin kaupunginteatterin kehuttuna entisenä johtajana. Hyvönen on toiminut mm. Seinäjoen kaupunginteatterin tuottajana ja esimerkiksi Pixoff-elokuvasivustoa pyörittävän Provisual Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Bergroth puolestaan on työskennellyt kulttuurialalla Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa sekä viimeiset puolitoista vuotta Helsingin juhlaviikkojen ja Musica Novan tiedottajana.

YLE Uutiset

Lähteet: Smeds Ensemblen blogi

Lue seuraavaksi