Neljä suomalaista kisaa maailman suurimmasta muotoilupalkinnosta

Joka toinen vuosi järjestettävän tanskalaisen INDEX-muotoilupalkinnon loppukilpailuun on päässyt neljä suomalaisehdotusta. Ne tavoittelevat omissa kategorioissaan 100 000 euron pääpalkintoa.

kulttuuri

Body-kategoriassa kilpailee näkövammaisten liikkumista helpottamaan kehitetty kännykän, GPS-moduulin ja puheentunnistusohjelman yhdistävä Mukana. Kyse on paljon puhutusta älypukeutumisesta. Kokonaisuuden ovat suunnitelleet Paula Löppönen ja Ville Tikka.

Janne Kyttäsen Freedom of Creation haastaa tavanomaisen valmistusprosessin. Ajatuksena on, että 3D-malli tuotteesta voidaan tulostaa käsinkosketeltavaksi esineeksi ja valmiiksi tuotteeksi vaikkapa toisella puolella maailmaa. Kyttänen kilpailee Work-sarjassa.

Play-sarjassa on mukana interaktiivinen leikkipaikka SmartUs. Työryhmän tarkoituksena on ollut jo Tanskassa toteutetulla konseptillaan osoittaa, ettei uusi tekniikka välttämättä vie aikaa lasten fyysisemmiltä harrastuksilta.

Taideteollisen korkeakoulun ja Helsingin ammattikorkeakoulun suunnittelema prototyyppi uudesta kaupunkitaksista kilpailee Community-sarjan voitosta. Käytännölliseksi suunniteltu auto on yli 30-henkisen ryhmän yhteistyön tulos.

INDEX-kilpailun voittajat julkistetaan Kööpenhaminan kaupungintalolla 24. elokuuta.

YLE Uutiset INDEXin verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)