Lintujen kevätmuutto alkanut

Jos vanhaan loruun on uskomista, kesän saapumiseen on Keski-Suomessa jäljellä enää puoli kuukautta. Maakunnassa on nimittäin tehty kevään ensimmäiset peippohavainnot. Lintujen kevätmuutto on täydessä vauhdissa.

muuttolinnut
Peippo
YLE / Jari Flinck

Keski-Suomessa oli havaittu maaliskuun loppuun mennessä jo 25 muuttolintulajia.

Maaliskuun loppupuolella Keski-Suomessa tehtiin peipon lisäksi havainnot muun muassa kottaraisesta ja merihanhesta. Lähipäivinä saapuvaksi odotellaan muun muassa nokikanaa, selkälokkia ja pajusirkkua.

Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistyksen mukaan lintujen muutto etenee tavalliseen tahtiin.

Havainnot kirjaa Keski-Suomen Lintutieteellinen yhdistys.

Lämmin tuuli vilkastaa muuttoa

Myös muualla Suomessa lintujen kevätmuutto on päässyt hyvään vauhtiin lämpimien ilmavirtausten ansiosta. Etelä-Suomessa on havaittu satamäärin muun muassa kiuruja, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä. Seuraavaksi odotetaan rastaiden ja peippojen muuton vilkastumista.

Kevätmuuton jatkuminen vilkkaana riippuu kokonaan tulevien päivien ilmoista. Lauha lounainen ilmavirtaus saa lisää lintuja liikkeelle, kun taas kylmä pohjoinen virtaus hiljentää muuttoa.

Suomessa on tänä vuonna havaittu 177 lintulajia. Havaituista lajeista maaliskuussa Suomeen muutti 18. Niistä liki puolet on havaittu aivan viime päivinä.

Määrällisesti eniten Suomeen tulee muuttolintuja toukokuussa, kun Afrikassa talvehtineet pikkulinnut ehtivät tänne. Suurin osa niistä muuttaa öisin.