1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Anttila: Kalastuksen täyskielto olisi norpalle vahingollinen

Maa- ja metsätalousministeri luottaa saimaannorpan vapaaehtoiseen suojeluun. Ministeri uskoo, että vapaaehtoisesta suojelusta tulee Saimaalle kansanliike.

saimaannorppa
Norppa talviauringossa
YLE

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei kannata verkkokalastuksen täyskieltoa alkukesällä Saimaalla, koska sitä ei pystyttäisi valvomaan. Ministerin mukaan kielto voisi johtaa myös koko suojelun vastustukseen. Hänen mielestään kalastuksen täyskielto ja poliisivalvonta voisivat johtaa saimaannorpan kannalta huonompaan lopputulokseen.

Anttila haastaa Luonnonsuojeluliiton mukaan uudentyyppiseen, vapaaehtoisuuteen perustuvaan luonnonsuojeluun. Hän vetoaa, että Luonnosuojeluliitto luopuisi yksisilmäisestä, kieltoihin perustuvasta suojelukäsityksestä.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut uuden asetuksen, jolla pyritään tehostamaan saimaannorpan suojelua. Asetus tulee voimaan toukokuun alussa. Asetuksella määrätään kalastusrajoituksia Saimaan alueelle.

Lausuntokierroksen jälkeen asetukseen on tehty myönnytys ammattikalastajille. He saavat käyttää paksusiimaisia verkkoja vielä kahden vuoden ajan. Ohutsiimaisiin verkkoihin siirtymisen uskotaan vähentävän norppien takentumista verkkoihin. Saimmalla on alle 30 ammattikalastajaa.

Mikäli uuden asetuksen kalastusrajoitukset ja vapaaehtoiset toimet eivät riitä, joudutaan Anttilan mukaan pohtimaan uusia keinoja saimaannorpan suojelussa. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että nyt käytössä olevilla keinoilla pystyään suojelemaan uhanalaista norppakantaa.

Luonnonsuojeluliitto: Asetus tuhoaa saimaannorpan elinmahdollisuudet

Luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriö vaarantaa saimaannorpan tulevaisuuden. Luonnonsuojeluliiton mielestä määräykset eivät riitä norpan pelastamiseksi sukupuutolta.

- Asetus ilman keväisen verkkokalastuksen kieltoa on täydellinen pannukakku, se ei paranna saimaannorpan kuuttien selviytymismahdollisuutta juuri lainkaan. Joka toinen pesästä lähtenyt kuutti hukkuu uudenkin asetuksen nojalla laillisiin verkkoihin, sanoo toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Luonnonsuojeluliiton mukaan vapaaehtoiset keinot eivät enää riitä, kun saimaannorpan kanta on pienentynyt 260 yksilöön. Saimaannorppa on luokiteltu kansainvälisesti jo äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.

Ongelmaa pohtineen "Saimaannorppa ja kalastus" -työryhmän enemmistön kantana oli kieltää verkkokalastus Saimaalla 15.4.–30.6. viiden vuoden ajaksi. Kompromissin saavuttamiseksi työryhmä luopui verkkokalastuskiellosta.

Lausuntokierroksella muun muassa Luonnonsuojeluliitto ja valtiovarainministeriö vaativat keväistä verkkokalastuskieltoa saimaannorppa-alueille. Näinä 77 päivänä voisi kuitenkin kalastaa muilla pyydyksillä, kuten nuotilla, troolilla, viehepyydyksillä, matosiimalla ja katiskoilla.

Liitto järjestää mielenosoituksen saimaannorpan puolesta lauantaina 4.4. Helsingissä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi