1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvaleiri vetää nuoria

Nuorten elokuvakurssit ovat saavuttaneet suosiota Nurmeksessa. Hyvärilän nuorisokeskuksessa toista kertaa pidettävälle leirille osallistuu noin 20 nuorta ja nuorten parissa työskentelevää henkilöä. Kiinnostusta leireihin on lisännyt vireä elokuvatoiminta maakunnassa.

kulttuuri
Elokuvaleiriläiset harjoittelevat kameratyöskentelyä.
YLE / Ari Haimakainen

Elokuvakurssilla lähdetään liikkeelle perusasioista. Lyhyen preppauksen jälkeen osallistujista muodostetaan tuotantoryhmä, joka tekee lyhytelokuvan ammattilaisten ohjauksessa.

Opettajina toimivat näyttelijät Kai Lehtinen ja Heikki Rantanen sekä tuottaja Jarmo Korhonen. He toimivat ohjaajina kursilla myös viime vuonna.

- Me emme tee täällä videota, vaan me teemme elokuvan. Ja me teemme sen niin ammattimaisesti, kuin missä tahansa tuolla elokuvamaailmassa. Ja nämä ihmiset synnyttävät tarinan itse ja he tekevät elokuvan itse alusta loppuun, kertoo näyttelijä Heikki Rantanen.

Elokuva-ala kiinnostaa

Leiriläiset tulevat muun muassa työpajoista, ammattiopistoista ja lukioista ympäri Suomen. Juukalainen Rosa Koivunen sai kipinän kurssille nuoristyöpaja Apajalta ja helsinkiläisen Roope Salmisen houkutteli mukaan kurssin vetäjä Heikki Rantanen.

- Olen luova ihminen ja puvustus on aina kiinnostanut. Olen miettinyt, että jos siitä saisi ammatin, kertoo Rosa Koivunen.

- Teatteri on ollut aina mulle tärkeä, mutta ehkä elokuva on se, missä pystyisin kaikkein vapaimmin itseäni toteuttamaan, pohtii Roope Salminen. Salmisen tähtäimessä ovat opinnot Teatterikorkeakoulussa.

Viikon mittaisen kurssin aikana nuoret oppivat tiimityötä ja samalla romuttuvat myös useat elokuvantekoon liittyvät mielikuvat.

- Meillä on aika romanttinen kuva elokuvamaailmasta. Tämä on kuitenkin aika pitkäpiimästä puuhaa. Kyllä tämä ammatti on hyvinkin erilainen, kuin mitä ihmiset ehkä olettavat, sanoo Heikki Rantanen.

Leirit kansainvälistyvät

Elokuvaleiritoimintaa ovat tukeneet sekä maakuntaliitto että tuoreimpana opetusministeriö.

Rahan turvin Hyvärilässä järjestetään syksyllä suomalais-venäläinen elokuvaleiri. Leirille on tulossa 10 hengen ryhmä Petroskoin Kansallisen Teatterin nuorten Studioteatterista.

- Leirin avulla saamme erilaiset ihmiset, erilaisista kultuureista tekemään työtä yhdessä ja vuorovaikutuksessa. Muodostuu siltoja nuorten ja aikuisten välillä, sanoo toimitusjohtaja Jukka Kuhanen Hyvärilän Matkailu- ja nuorisokeskuksesta.

Syys-lokakuulla järjestettävälle leirille odotetaan noin 30 nuorta.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä

Lue seuraavaksi