1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuulaista pilkettä ulkomaille?

Kiinnostuneita yrityksiä ja puuta olisi maakunnassa riittämiin. Pilkekoneet vaatisivat tuotekehittelyä, sillä ne eivät ole suunniteltu teollisuuskäyttöä varten.

Kainuu

Kainuulaisesta pilkkeestä halutaan vientituote. Pilkeyrittäjät selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia yhteenliittymiseksi, jotta vientiin tarvittava pilkemäärä saataisiin kokoon. Viennistä kiinnostuneita yrityksiä on jo yli 20. Kysyntää olisi varsinkin Norjassa ja Irlannissa.

Uskottava pilkkeen myynti ulkomaille tietäisi sitä, että pilkettä olisi toimitettava kymmeniä tuhansia kuutioita. Määrä on niin suuri, että kainuulaiset selvittävät nyt yhteenliittymistä. Puun ja kiinnostuneiden yritysten lisäksi alueelta löytyy myös jatkojalostusmahdollisuuksia enemmän kuin muualta, sanoo projektipäällikkö Seppo Räisänen Kainuun Edusta.

Kuivaamoissa pilke saadaan nopeasti kuivaksi ilman vuosien kuivatuksia. Pilkkeen tekoon ja vientiin innostavat muun muassa energiapuutuki ja kuljetustuki.

Räisäsen mukaan avoimia kysymyksiä ovat vielä laatu ja markkinakanavat. Lisäksi koneiden ja laitteiden tuotekehittelyssä riittäisi työtä. -Koneet eivät ole isompaa pilketeollisuutta varten suunniteltuja, joten ne eivät tahdo kestää jatkuvaa rasitusta.

Räisäsen näkemyksen mukaan kainuulainen pilke kelpaisi ulkomaille. -Koivun vaaleus viehättää ulkomailla. Myös 20 prosentin kuivuusaste ja määrämittaisuus tulisi saavuttaa.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti vientiin kainuulaista pilkettä saadaan jo ensi vuonna.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio

Lue seuraavaksi