1. yle.fi
  2. Uutiset

ASP-säästämisen suosio vähäistä

Järjestelmää ei juuri enää markkinoida, sillä asunnon ostajien tarpeet ja pankkien toimintatavat ovat muuttuneet paljon sitten ASP:n keksimisen.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä
YLE

ASP-säästämisen suosio ensiasunnon rahoittamisessa on pysynyt vähäisenä. ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmässä 18-30-vuotias ostaja säästää ennakkoon 10 prosenttia asunnon arvosta. Pankki puolestaan sitoutuu lainaamaan summasta loppuosan.

Pankit eivät enää juurikaan markkinoi ASP-lainoja, sillä ostajien tarpeet ovat muuttuneet, sanoo Kajaanin Sampo-pankin johtaja Mauri Hyyryläinen.

- Asiakas on löytänyt kivan asunnon, haluaa sen heti ja nyt ja vielä riittävän kokoisen omiin tarpeisiinsa. Tällaista pitkän tähtäimen asumisen suunnittelua ei ehkä tässä nuorten henkilöiden kohderyhmässä ole.

Hyyryläinen sanoo, että ASP oli aikansa tuote, jolloin korostettiin etukäteissäästämistä ja haluttiin tukea ensiasunnon hankkijoita. Lisäksi haluttiin turvata se, että asunnolle saadaan vakuudet sillä omalla etukäteissäästämisellä noin suurinpiirtein kasaan.

-ASP on jäänne ajalta, jolloin pankkien välisiä rahamarkkinoita ei ollut ja pankit halusivat vahvistaa omaa rahoitusasemaansa ennakkosäästämisjärjestelmällä.

ASP-lainoja vain murto-osa kaikista asuntolainoista

OP-Pohjola-ryhmässä avattiin viime vuonna 136 uutta ASP-korkotukilainaa. Maaliskuun lopussa ryhmässä oli voimassa 4 293 ASP-tiliä. Nordeassa ASP-tilejä lähes 7 200, ja ASP-lainoja noin 4 500. ASP-lainojen määrä Nordeassa on hieman vähentynyt alkuvuoden aikana, ja myös ASP-tilejä on avattu aiempaa vähemmän.

Sampo-konserni ei paljasta tarkkoja lukuja, mutta kertoo ASP:n suosion hieman kasvaneen alkuvuoden aikana. Hypoteekkiyhdistys kertoo omien ASP-tilien ja lainojen määräkseen muutamia satoja.

Suomalaisilla kotitalouksilla oli Suomen Pankin mukaan helmikuun lopussa asuntolainaa yhteensä reilut 92 miljardia euroa.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen

Lue seuraavaksi