1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kelirikko

Paha kelirikko uhkaa tienkäyttäjiä

Pääsiäiseksi on ennustettu lämmintä säätä, mikä tietää tierunkojen sulamista. Surkeimmassa kunnossa teiden ennustetaan olevan pääsiäisestä huhti-toukokuun vaihteeseen.

kelirikko
Kelirikko
Raine Martikainen / YLE

Pahin kelirikkoaika on alkamassa. Soratiet ovat olleet reikäisiä jo jonkin aikaa ja ensimmäisten monttujen korjaus päätiestöllä on meneillään. Pääsiäiseksi on ennustettu lämmintä säätä, mikä tietää tierunkojen sulamista.

- Todella pahankin kelirikon tarpeet on olemassa. Tierungossa on paljon vettä märän ja pitkän syksyn tiimoilta ja ojat ovat monin paikoin täynnä vettä. Säätilat ovat nyt hyvin ratkaisevia, sanoo tiemestari Kari Kuronen Kaakkois-Suomen tiepiiristä.

Viime päivien räntä- ja vesisateet ovat tienpitäjän kannalta kevätsäistä se huonoin vaihtoehto.

- Mielellään saisi olla yöpakkasta ja aurinkoista sekä tuulista päivällä, Kuronen toivoo.

Puutavara pois tienvarsilta

Painorajoituksia teille ei ole vielä laitettu, mutta muutama tie on erikoistarkkailussa. Esimerkiksi entisen Valkealan alueella on maa-ajojen vuoksi raskasta liikennettä, joka saattaa särkeä tien runkoa.

Puutavaralla alkaa olla kiire pois tienvarsilta.

- Kehotan puunkuljettajia arvioimaan, kannattaako sieltä enää mennä hakemaan puita. Itsearviointi on toiminut aikasempina vuosina erittäin hyvin, Kari Kuronen sanoo.

Kelirikkomerkit syytä ottaa vakavasti

Pahin kelirikko tuntuu iskevän joka vuosi samoihin kohtiin.

- Vesi yhdessä vesipitoisen maalajin kuten saven kanssa sitoo paljon vettä. Vesi varastoituu jäätyessään tienrunkoon ja turpoaa. Maahan tulee patti ja kun se sulaa, siihen tulee monttu. Rakentamattomat tiet myös hyvin epätasalaatuisia pohjamaansa suhteen, Kari Kuronen selvittää kelirikon saloja. - Routahan myös nostaa mm. maan pohjassa olevia kiviä. Sulamisvaiheessa kivet putoavat alaspäin ja tyhjään tilaan voi tulla reikä.

Kuronen kehottaa autoilijoita suhtautumaan vakavasti kelirikkomerkkeihin.

- Niillä pyritään varoittamaan tienkäyttäjiä siitä, että siellä voi olla mitä tahansa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Satu Krautsuk

Lue seuraavaksi