Laukkanen haluaa uudet pelisäännöt hallintoneuvostoille

Hallintoneuvostot voivat puuttua valtionyhtiöiden asioihin vasta jälkikäteen.

hallintoneuvostot
Markku Laukkanen
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen haluaa uusia hallintoneuvostojen toimenkuvaa. Valtionyhtiöiden hallintoneuvostoilla ei Laukkasen mielestä nykyisin ole keinoja hoitaa valvontatehtäväänsä.

-Kaikki välineemme ovat jälkikäteisiä, sanoo Laukkanen. -Voimme pyytää selvityksiä ja raportteja jälkikäteen, niinkuin tähän palkkiojärjestelmäänkin pyydettiin, mutta meillä ei ole välineitä todelliseen valvontaan. Se on turhauttavaa.

Laukkasen mielestä olisi korkea aika pohtia valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen tehtävä kokonaan uudestaan.

-Hallintoneuvostoilla pitäisi olla selkeämpi rooli tai sitten ne pitäisi lopettaa , sanoo Laukkanen. - Me voisimme olla hallituksille käyttökelpoinen työkalu, sillä mehän liikumme kaduilla ja turuilla ja saamme tietoomme kansalaisten mielipiteet. Tässäkin palkkioasiassa ihmiset ovat olleet tyrmistyneitä ja vihaisia.

Markku Laukkanen vaatii valtion omistajanohjauksesta vastaavalta ministeri Jyri Häkämieheltä arviota valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen roolista jo seuraavaan vuosikokoukseen.

Energiayhtiö Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi on tänään nimitetty johtoryhmän jäsen Tapio Kuula. Hän ottaa tehtävän vastaan toukokuun alussa. Nykyinen toimitusjohtaja Mikael Lilius jatkaa yhtiössä joulukuuhun saakka muissa tehtävissä.