Nuoret käyttävät päihteitä aiempaa vähemmän Vaasassa

Tupakointi ja päihteiden käyttö on TOBALK -tutkimuksen mukaan vähentynyt 90-lukuun verrattuna. Huumeita kokeillaan aiempaa enemmän.

päihteet
YLE Pohjanmaa

Tupakointi ja päihteiden käyttö näkyy yläkouluissa muun muassa yleisenä väsymyksenä ja poissaoloina. Suurin huoli on tällä hetkellä tyttöjen alkoholinkäytön suhteen. Tytöistä alkoholia joi viime vuonna 44 prosenttia.

- Perjantaisin koulussa suunnitellaan, missä ne bileet pidetään. Liian paljon löytyy kämppiä, jonkun koti, jossa ne bileet voidaan laittaa pystyyn ja joskus siellä tapahtuu kaikennäköistä, jota me maanantaina koulussa selvitämme, sanoo koulukuraattori Pirjo Ketola

Tupakoivien 9-luokkalaisten määrä on Vaasassa selkeästi laskenut 90-lukuun verrattuna. Viime vuonna noin joka neljäs tupakoi. Huumausaineita taas käytti tai kokeili viime vuonna 9% ysiluokkalaisista tytöistä ja 6% pojista.

- Tämähän on lähinnä kannabista, mitä tämän ikäiset kokeilee ja lisäksi jotain lääkkeitä. Että ehkä tämä aloitusikä on vähän pudonnut tässä viime vuosina, mutta kaiken kaikkiaan se näyttäisi olevan kasvava ongelma, sanoo sosiaaliterapeutti Marita Tammela

Vastuu nuorten tupakoinnista ja päihteiden käytöstä on vanhempien, sanoo koulukuraattori Pirjo Ketola.

- Se on tutkimusten mukaan, se on meidän kaikkien mukaan se ainut ja oikea tie siihen että vanhemmat kieltävät lapsiansa tupakoimasta. He eivät hyväksy sitä että nuori juo. Puhumattakaan siitä että nuori käyttää huumeita. Vanhempien asenteella on erittäin suuri merkitys sille miten nuori suhtautuu näihin aineisiin.