1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääsiäismunia esillä näyttelyssä

Pääsiäisen moniin perinteisiin kuuluvat edelleen myös koristellut pääsiäismunat. Erilaisiin koristelutyyleihin pääsee Jyväskylässä tutustumaan Ortodoksikirkon pääsiäismunanäyttelyssä. Pääsiäismunien koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

pääsiäismunat
YLE Keski-Suomi / Anssi Nikkilä

Ortodoksien keskuudessa munien koristemaalaustaitoja ylläpidetään muun muassa vuosittain järjestettävillä kursseilla, kertoo ikonimaalari Seija Lukkarinen. Lukkarinen työskentelee isännöitsijänä Jyväskylän ortodoksisessa seurakunnassa.

- Esimerkiksi Valamon kansanopistossa on munanmaalauskursseja, keskimäärin ehkä pari vuodessa, Lukkarinen sanoo.

Munanmaalauksessa voi käyttää monia eri tekniikoita, kuten pisanka- tai origamitekniikkaa tai luonnonmateriaaleja. Vain mielikuvitus on rajana.

- Munia voi päällystää kankailla tai helmillä, tai maalata pisankoja puhalletun munan kuorelle. Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeata munaa, vaan kaikki ovat oikeita munia. Esimerkiksi Ortodoksikirkon vitriinissähän on tämän näyttelyn makein muna, joka on tehty sokerista, Lukkarinen sanoo.

Näyttelyssä kuuden kokoelman pääsiäismunia

Pääsiäismunanäyttelyitä on esillä Jyväskylän Ortodoksikirkon lisäksi myös Äänekoskella kaupungintalolla ja Galleria Friidassa.

Koristeltuja munia -näyttelyn munat ovat kuuden keskisuomalaisen Munaklubin naisten kokoelmista. Näyttelyssä on noin neljäkymmentä pisanka-, origami- tai luonnonmateriaaleilla koristeltua pääsiäismunaa.

Palmusunnuntain aattona näyttelyn yhteyteen tulee erilaisia, eri ikäpolvia ja traditioita edustavia sekä nykypäivän virpomavitsoja. Nähtävillä on esimerkiksi karjalaisnaisen, kalevalaisen naisen, Helkanuorten ja ortodoksinaisten virpomavitsoja.

Pääsiäismunilla pitkä historia

Muna on ikivanha, vahva symboli. Se symbolisoi uudestisyntymistä ja hedelmällisyyttä.

Munalla on niin pakanalliset, esikristilliset kuin kristillisetkin juurensa. Pääsiäismunia on maalattu ja koristeltu kauan monien kulttuurien ja uskontojen piirissä.

Suomeen pääsiäismunaperinne saapui 1800-luvulla ortodoksisen perinteen vaikutuksesta. Ortodoksit antavat koristeltuja ja siunattuja pääsiäismunia lahjaksi pääsiäisyön messussa. Lahjaksi antaminen on sitten levinnyt laajemmaltikin.

Lue seuraavaksi