1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristöterveydenhuolto

Ympäristöterveydenhuollosta loppuivat resurssit

Joensuun seudun kuntien ympäristöterveydenhuolto on ajautunut kriisiin resurssien puutteen vuoksi. Esimerkiksi valtakunnallisista tarkastustavoitteista pystyttiin viime vuonna täyttämään vain noin 15 prosenttia.

ympäristöterveydenhuolto

Joensuun ympäristöterveydenhuollon johtaja Marjo-Riitta Hämäläinen kertoo, että yksikölle tuli viime vuonna paljon lisää lakisääteisiä velvoitteita. Yksikköä työllistivät myös muun muassa kuntaliitoksen sekä Nokian vesijohtokriisin poikimat selvitystarpeet. Lisätyövoimaa ei ole kuitenkaan pystytty palkkaamaan, ja kuormitus on johtanut muun muassa pitkiin sairauslomiin vakinaisen henkilöstön osalta.

Hämäläisen mukaan ympäristöterveydenhuolto pyrkii nyt lähinnä suoriutumaan kiireellisten tehtävien, kuten ruokamyrkytystapausten ja rakennustarkastusten hoitamisesta. Lisähenkilöstön saamiseen Hämäläinen ei usko.

Ympäristöterveydenhuollon vastuulla ovat muun muassa elintarvikevalvonta, eläinlääkintähuolto ja kemikaalivalvonta. Joensuussa yksikössä on vajaat 20 työntekijää. Ympäristökunnissa tehtäviä hoidetaan usein yhden terveystarkastajan voimin. Marjo-Riitta Hämäläisen mukaan henkilöstöpula vaivaa ympäristöterveydenhuoltoa kaikkialla maassa, mutta resurssit ovat niukat erityisesti pienissä kunnissa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi