1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Juhlivaan Pohjois-Koreaan lähetettiin hallitsijasukua arvostelevia lentolehtisiä

Eteläkorealaiset aktivistit ovat lennättäneet Pohjois-Koreaan maan johtoa ja epäonnista raketinlaukaisua arvostelevia lentolehtisiä samaan aikaan, kun Pohjois-Koreassa vietetään maan ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymän satavuotisjuhlaa. Aktivistit lähettivät heliumpalloilla matkaan 200 000 lentolehtistä.

Eteläkorealaiset aktivistit lähettivät lentolehtisiä kohti Pohjois-Koreaa Pajun kaupungista Soulin pohjoispuolelta Koreoiden rajan tuntumasta 15. huhtikuuta. Kuva: Reuters-TV

Lentolehtisissä moititaan sitä, että Pohjois-Korea yritti laukaista raketin samaan aikaan, kun maan asukkaat näkevät nälkää. Niissä myös arvostellaan maan johtajasukua, Kim Il-sungia sekä tämän seuraajia, poikaa ja pojanpoikaa Kim Jong-iliä ja Kim Jong-unia.

Yhteen kymmenestä pallosta oli kiinnitetty juliste, jonka tekstissä sanottiin, että raketin laukaisun kustannuksilla olisi ruokittu vuoden ajan 20 miljoonaa pohjoiskorealaista. Pallon matkassa oli myös tuhat dollarin seteliä.

Toisen pallon kuljettamassa julisteessa kehotetaan lopettamaan nykyisen johtajan Kim Jong-unin diktatuuri.

Pohjois-Korea yritti perjantaina laukaista avaruuteen raketin, joka sen mukaan kuljetti sääsatelliittia. Raketin laukaisu kuitenkin epäonnistui. Etelä-Korean mukaan raketti hajosi palasiksi ja syöksyi alas muutama minuutti laukaisun jälkeen.

Länsimaat ovat pitäneet raketin laukaisua YK:n päätöslauselman vastaisena ohjuskokeena.