Hyppää sisältöön

Unari-nimestä kiistaa Sodankylässä

Unarin-Luusua haluaisi muuttaa nimensä Unariksi. Naapurikylässä Uimaniemellä hankkeesta ei olla innostuneita.

Unarin-Luusua haluaisi muuttaa nimensä Unariksi. Naapurikylässä Uimaniemellä hankkeesta ei olla innostuneita.

Unarin-Luusuan kylätoimikunta ehdottaa kylän nimen paluttamista vanhaan muotoon Unari. Kylätoimikunta perustelee hanketta sillä, että uusi nimi olisi kunnianosoitus vanhalle kylän nimelle.

Se olisi myös napakka saamelais-suomalainen nimi kylälle. Unarin-Luusuan naapurikylässä Uimaniemellä vastustetaan nimenmuutosta jyrkästi. Uimaniemeläisen Vuokko Konolan mukaan yksi kylä ei voi omia koko alueen nimeä käyttöönsä.

- Unarijärvi ja Unariseutu tunnetaan koko Lapissa. Me emme halua, että Unarin-Luusuan kylä omii koko alueen maineen itselleen, Vuokko Konola toteaa.

Muikkua ei saa omia

Uimaniemen-Murtomaan kylätoimikunta ja Uimaniemen kyläseura ovat vastustaneet nimenmuutosta. Alkujaan Unarin alue käsitti kylät Riipistä Unarijärvelle. Konola kertoo, että Unari-brändi halutaan pitää alueen yhteisenä.

- Unarijärvi on koko perän yhteinen ja siellä ui Unarin muikku, jota ei voi naapurikylä omia itselleen.

Konolan mukaan Unarin alueen yhteistä omaisuutta ovat myös Uimaniemen kylässä sijaitseva Unarin kappeli ja hautausmaa.

Unarin-Luusuan nimenmuutosta on käsitelty Sodankylän maaseutulautakunnassa ja kunnanhallituksessa joulukuussa. Maaseutulautakunta hyväksyi ehdotuksen, mutta kunnanhallitus palautti asian takaisin valmisteluun.

Vuokko Konola uskoo, että uimaniemeläisten vastalauseet saattoivat vaikuttaa kunnanhallituksen päätökseen. Konola sanoo, että uimaniemeläiset aikovat vastaisuudessakin panna hanttiin unarin-luusualaisten nimenmuutoshankkeessa.

-Me uimaniemeläiset ihmettelemme, miksi luusualaiset haluavat yhtäkkiä muuttaa nimensä ihan muuksi kuin se on iänkaiken ollut, Konola sanoo.