Jordanian kuningas armahti 20 aktivistia

Jordanian kuningas Abdullah II armahti sunnuntaina 20 oppositioaktivistia, jotka oli pidätetty mielenosoituksissa. Aktivisteja syytettiin kuningasta halventavista puheista. Aktivistien mukaan pidätyksillä puututtiin heidän sananvapauteensa.

Ulkomaat

Yksi vapautetuista on heimovanhempi etelän köyhältä Tafilan alueelta. Hän tapasi kuninkaan tämän palatsilla ja pyysi pidätettyjen vapauttamista.

Kahdeksan aktivisteista pidätettiin melkein 7 viikkoa sitten mielenosoituksen yhteydessä. Heimoihin kuuluvat nuoret kohdistivat mielenosoituksessa turhautumisensa kuningassukuun, jolla ei nähdä olevan mitään yhteyttä kansalaisten arkeen ja ongelmiin.

Loput aktivistit pidätettiin heidän osallistuessaan istumalakkoon pääministerin toimiston lähellä kaksi viikkoa sitten. Aktivistit lauloivat hallituksenvastaisia lauluja ja vaativat aiemmin pidätettyjen tafilalaisten vapauttamista. Hallituksen tiedottajan mukaan laulut olivat hyvin loukkaavia ja tekivät pilkkaa hallituksesta, valtiosta ja sen symboleista.

Kaikkia pidätettyjä syytettiin oikeudessa kuninkaan pilkkaamisesta. Osaa syytettiin myös laittomasta kokoontumisesta.

Ihmisoikeusaktivistit tuomitsivat pidätykset ja vaativat viranomaisia vapauttamaan kaikki mielipidevangit. He vetosivat myös siihen, ettei siviilejä enää vietäisi sotatuomioistuimiin.

Jordaniassa on noin vuoden verran ollut rauhanomaisia mielenosoituksia, joita ovat järjestäneet niin islamistit, eri heimot kuin vasemmistoon kuuluva oppositio. Mielenosoitukset ovat olleet osa laajaa arabimaiden liikehdintää, jossa on vaadittu poliittisia vapauksia ja korruption kitkemistä.

Jordanian hallitsijat ovat viime aikoina yrittäneet hillitä kansalaisten tyytymättömyyttä armahtamalla näyttävästi merkittäviä toisinajattelijoita.

Lähteet: AFP, Reuters