1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sotilasjuntta ja oppositio sopivat väliaikaishallinnosta Guinea-Bissaussa

Armeija ja oppositiopuolueet ovat sopineet väliaikaisen neuvoston asettamisesta länsiafrikkalaisen Guinea-Bissaun johtoon. Sotilasjuntan johtajat ja suuri osa oppositiopuolueiden johtajista sopivat asiasta sunnuntaina.

Neuvoston koosta, kokoonpanosta ja toiminnan pituudesta päätetään tänään maanantaina käytävässä tapaamisessa. Guinea-Bissaun poliittiset puolueet tapaavat ensin, jonka jälkeen ne vievät ehdotuksensa sotilasjuntalle.

Kaikki olemassa olevat toimielimet panostavat siihen, että maan hallinnosta vastaava väliaikaisneuvosto saadaan muodostettua, sanoo oppositiopuolueiden puhemies Fernando Vaz uutistoimisto AFP:lle.

Maata johtaa neuvoston kokoamiseen asti kaksi erillistä komiteaa. Toinen vastaa diplomaattisista suhteista ja toinen sosiaalisista asioista.

Sotilasjuntta aloitti vallankaappauksen viime viikolla. Sotilasjuntta pidätti maan väliaikaisen presidentin ja pääministerin viime perjantaina. Vallankaappauksen tehneet sotilaat iskivät ennen presidentinvaalien toista kierrosta, jonka piti olla huhtikuun lopulla.

Armeija ei ole hyväksynyt presidentinvaalien ennakkosuosikin Carlos Gomes Juniorin vaaliohjelmaa, vaan se on vaatinut yhtenäishallituksen muodostamista, jossa juntta hallitsisi maan puolustus- ja sisäministeriötä. Sotilasjuntta on vaatinut myös uusia presidentinvaaleja.

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut vallankaappauksen. Myös Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas on tuominnut sotilasjuntan toimet ja kehottanut maata palaamaan perustuslailliseen hallintoon.