1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjan kuningasta kritisoidaan kalliista metsästysmatkasta

Espanjassa kuningas Juan Carlosin tyyris elefantinmetsästysmatka on aiheuttanut kuohuntaa, sillä maata koettelee vaikea talouskriisi. Lisäksi kuningas loukkaantui matkalla, ja hänet kuljetettiin sairaalaan leikattavaksi.

Espanjan 74-vuotias kuningas Juan Carlos loukkasi Botswanassa elefantinmetsästysmatkallaan oikean lonkkaluunsa. Hänet kuljetettiin hätäleikkaukseen. Lääkärit kertoivat sunnuntaina, että kuningas oli toipumassa hyvää vauhtia leikkauksesta, mutta joutuu vetäytymään julkisesta viranhoidosta ainakin kuukaudeksi.

Kuninkaan poika, 44-vuotias prinssi Felipe, paikkaa isäänsä kuninkaan tehtävien viranhoidossa.

Espanjalainen media kritisoi metsästysmatkan korkeaa hintaa ja kuningashuoneen täyttämättömiä lupauksia aiempaa suuremmasta avoimuudesta. El País -lehti kertoi, että elefantinkaadot Botswanassa kustantavat noin 44 000 euroa, joka on noin kaksi kertaa keskivertoespanjalaisen vuositulojen verran.

Espanja on paraikaa syvän talouskriisin partaalla. Työttömyys on 23 prosentin paikkeilla, ja nuorisotyöttömyys lähenee jo 50 prosenttia. Maan talouden velkaantumista on yritetty parantaa ennennäkemättömillä budjettileikkauksilla.

Kuningashuone kerännyt huonoa julkisuutta

Kuningas Juan Carlosin onnettomuus on jatkoa Espanjan kuningashuoneen viimeaikaisille noloille sattumuksille.

Viime tiistaina kuninkaan 13-vuotias lapsenlapsi Felipe Juan Roilan Marichalar Bourbon ampui itseään oikeaan jalkaansa harjoitellessaan ampuma-aseen käyttöä. Espanjassa on laitonta kantaa asetta alle 14-vuotiaana. Pojan isälle voidaan määrätä tapauksesta sakkoja.

Helmikuussa kuninkaan vävy Inaki Urdangarin joutui oikeuden kuultavaksi mittavassa korruptioskandaalissa. Häntä epäillään julkisten varojen siirtämisestä hänen hallinnoimalleen voittoa tuottamattomalle järjestölle.