Kehitysvammaisten ryhmäkodin muuttaminen kerrostaloon herättää vastustusta

Kajaanin Kehitysvammaisten tuki -yhdistys ei hyväksy Kajaanissa suunnitteilla olevia kehitysvammaisten asumisjärjestelyjä. Suunnitelmissa on lakkauttaa ryhmäkoteja ja siirtää kehitysvammaiset isoon, kerrostaloon perustettavaan ryhmäkotiin.

kehitysvammaisuus
Mies istuu tietokoneen ääressä asunnossaan.
YLE / Tapio Rissanen

Kajaanin Kehitysvammaisten tuki -yhdistys vaatii, että kehitysvammaisten asumisjärjestelyjen virkamiesvalmistelu on keskeytettävä välittömästi.

Alustavan suunnitelman mukaan Kainuun maakunta -kuntayhtymä siirtäisi neljän kajaanilaisen ryhmäkodin toiminnot Lohtajan kaupunginosaan, Maahisentie 3:ssa sijaitsevaan kerrostaloon. Joissakin vanhoissa ryhmäkodeissa on ollut sisäilmaongelmia ja remontin tarvetta. Yhdistyksen mielestä olisi yksinkertaisinta etsiä uudet tilat tällaisille yksiköille kuin muuttaa noin 30 asukasta omista kodeistaan uuteen paikkaan.

Kehitysvammaisten tuki -yhdistyksen mukaan virkamiesvalmistelussa ei ole noudatettu vammaisia henkilöitä koskevia oikeuksia, lakeja, suosituksia tai kehitysvammaisten omaa tahtoa.

Kerrostaloon perustettava ryhmäkoti ei yhdistyksen mukaan myöskään täytä vaatimuksia, joita kerrostalossa toimivalle kehitysvammaisten ryhmäkodille asetetaan. Esimerkiksi hissin puute hankaloittaa kehitysvammaisten liikkumista.

Asumisjärjestelyjen virkamiesvalmistelu on keskeytettävä välittömästi.

Kajaanin Kehitysvammaisten Tuki ry

Suomessa halutaan päästä eroon kehitysvammaisten laitosasumisesta vuoteen 2015 mennessä. Kajaanin Kehitysvammaisten tuki ry:n mukaan ryhmäkotien yhdistäminen kerrostaloon onkin uuslaitoksen suunnittelemista.

Yhdistys on kirjoittanut kannanottonsa sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalle että Kainuun maakuntahallitukselle. Asian odotetaan nousevan esille myös kainuulaisten kansanedustajen kyselytunnilla, joka järjestetään 16.4. Toimintakeskus Pihlajassa. Kehitysvammaisten ideoima kyselytunti järjestetään jo toisen kerran.

Lähteet: Yle Kainuu