Japanilaisarkkitehti suunnitteli kartonkikirkon Uuteen-Seelantiin

Tunnettu japanilaisarkkitehti Shigeru Ban on suunnitellut kartonkisen rakennuksen korvaamaan Uuden-Seelannin maanjäristyksessä tuhoutuneen kirkon. Rakennuksessa käytetään myös terästä ja puuta. Uuden kirkon on määrä kestää käytössä parikymmentä vuotta.

Ulkomaat
Järistyksen vahingoittama kirkko
Maanjäristys romahdutti Christchurchin katedraalin tornin. Reuters

Uuden-Seelannin anglikaaninen kirkko on paljastanut suunnitelmat väliaikaisesta katedraalista tänään maanantaina. Rakennusta kuvaillaan toivon symboliksi. Kaupungin jälleenrakennus on edelleen kesken.

Väliaikainen katedraali rakennetaan Christchurchin kaupunkiin, jonka anglikaaninen katedraali tuhoutui viime vuoden järistyksessä.

Uusi maamerkki maksaa lähes kolme miljoonaa euroa. Rakennukseen mahtuu 700 ihmistä.

Ban on hyödyntänyt kartonkia ja paperia rakennuksissaan maanjäristysalueilla kotimaassaan Kobessa, Italian L'Aquilassa ja Haitissa. Uuteen-Seelantiin rakennettava kirkko on näistä suurin tähän mennessä.

- Betonirakennukset tuhoutuvat helposti järistyksissä, paperiset eivät, kertoo Ban, jolle suomalaisarkkitehti Alvar Aalto on yksi tärkeistä esikuvista.

Tuhoutunut kirkko oli pitkään Christchurchin symboli. Se romahti helmikuussa 2011 järistyksessä, jossa kuoli yli 180 ihmistä.

Rakennustyön on määrä alkaaa ensi viikolla. Tarkoitus on, että seurakuntalaiset pääsevät uuteen kirkkoon ensi jouluna.

Mahdollisen pysyvän kirkon suunnitelmat eivät vielä ole valmiit. Anglikaanisen kirkon mukaan alkuperäisen kirkon jälleenrakentaminen olisi maksanut yli 60 miljoonaa euroa.

Lähteet: AFP, Reuters