K-18 pelaamista ei juuri valvota

Hämeenlinnassa ja Kotkassa on tutkittu peliautomaattien kieltojen noudattamista. THL:n selvityksen ja valeostojen mukaan tupakan ja alkoholin myynti nuorille alaikäisille on hyvin kurissa. Pelaamista puolestaan ei juuri valvota.

pelit
Automaateilla ei usein henkkareita kysellä.
Yle / Kari Mustonen

Siiderien ja oluiden ostaminen on hyvin vaikeaa nuorille Hämeenlinnassa. Alkosta alaikäinen ei saa juomia juuri koskaan, ja kaupoistakin vain satunnaisesti. Rahapelien pelaaminen automaateissa sitä vastoin onnistuu usein nuorilta, vaikka pelit ovatkin kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti koeostoin ja -pelaamisin K-18 rajoja Hämeenlinnassa ja Kotkassa. Tulos oli, että rahapelien valvonta on hyvin löperöä joka paikassa.

Hämeenlinnalainen Jesse Kumpulainen uskoo, että teini-ikäisten ja hieman vanhempienkin poikien kasvuprosessiin kuuluu rajojen kokeileminen ja kielletyn tavoittelu. Tästä syystä pelaavia poikia näkee iltapäiväisin automaateilla markettien auloissa.

K-18 kieltoja nuorille perustellaan sillä, että näin yhteiskunta suojelee ja pyrkii estämään alkoholi, tupakka tai peliriippuvuuksien syntymistä. Rahapelien ikärajaa nostettiin vuosi sitten viidestätoista 18:aan vuotta.

Tutkija Katariina Warhenius Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on huomannut, että vuonna 2011 voimaan tullutta rahapelikieltoa ei valvota. Warhenius ei kuitenkaan syyllistä kauppojen kassoilla työskenteleviä. Usein automaatit on sijoitettu siten, että kassat eivät pysty valvomaan pelaamista.

Yhteiskunta on mennyt viime vuosina tiukempien kieltojen suuntaan.

Vastavaikutus asialle on kuitenkin se, että osa nuorista voi kapinoida kieltoja vastaan uusilla tavoilla. Esimerkiksi energiajuomien runsas käyttö saattaa olla riippuvuutta synnyttävää. Etenkin kun energiajuomia ahmitaan monta purkillista, pohtii Jesse Kumpulainen.

Hämeenlinnassa ja Kotkassa K-18 kieltoja tutkinut THL ei anna ohjeita eikä suosituksia kunnille. Hämeenlinnan ja Kotkan tutkimus tuo kuitenkin esille sen, että peliriippuvuuksia katsotaan yhteiskunnassa hieman sormien lävitse. Alkoholi ja tupakka puolestaan ovat tiukasti kontrolloituja tuotteita.