1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Obama: Egyptiläiset muuttivat maailmaa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tyytyväinen, että Egypti otti perjantaina harppauksen kohti demokratiaa. Obama korosti puheessaan väkivallattoman vastarinnan merkitystä, ja Egyptin armeijan isänmaallista roolia vallanvaihdoksessa.

- Egyptin kansa on puhunut, heidän ääntänsä on kuultu, eikä Egypti enää koskaan palaa ennalleen, Obama totesi televisiopuheessaan Valkoisessa talossa.

Yhdysvaltain presidentin mukaan Hosni Mubarak vastasi egyptiläisten vaateisiin, ja Egyptin demokratia kehittyy oikeaan suuntaan. Väkivallattomuuden voima sai Egyptissä muutoksen aikaan, ei terrorismi tai voimankäyttö, Obama alleviivasi.

Presidentti kuitenkin muistutti, että egyptiläisillä on vielä kosolti ongelmia edessään, mutta lisäsi, että ne voidaan ratkaista.

- USA on ystävä ja partneri Egyptille. Me lupaamme auttaa maan demokratisoimisessa, Obama sanoi.

Yhdysvaltain presidentti nosti puheessaan esiin myös yksittäisiä ihmisiä, jotka tekivät kaiken mahdolliseksi.

- Näimme mielenosoittajia, jotka eivät lannistuneet. Näimme lääkäreitä. Näimme sotilaita, jotka pidättäytyivät väkivallasta. Näimme jakautuneen kansan huutavan yhdessä, että olemme egyptiläisiä. Ja ennen kaikkea, näimme uuden sukupolven, joka vaatii hallintoa, joka täyttää heidän toiveensa ja kuuntelee heitä, Obama painotti.

Yhdysvaltain presidentti nosti Egyptin vallanvaihdoksen samaan sarjaan Berliinin muurin murtumisen, Indonesian presidentti Suharton syrjäyttämisen ja Intian itsenäisyysikoni Mahatma Gandhin toiminnan kanssa.