1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Hämeen-Anttila: Egypti ei demokratisoidu hetkessä

Helsingin yliopiston islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila arvioi, että presidentin eroaminen ei johda Egyptin nopeaan demokratisoitumiseen. Hänen mukaansa on vaikea nähdä, että maa muuttuisi kuin taikasauvan heilautuksella.

kansannousut
Jaakko Hämeen-Anttila
Islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko, että Egypti demokratisoituisi nopeasti.

- Varmasti siellä tulee vaalit jotka on vapaamman kaltaiset kun Mubarakin aikana, jolloin siellä oli näitä näennäisvaaleja. Mutta vaalien jälkeen Egyptillä on yhä ongelmansa. Sillä on talousongelmat, sillä on koulutusongelmia ja siellä on totuttu aika yksinvaltaiseen systeemiin, Hämeen-Anttila sanoo.

- Pidän todennäköisenä että vaalien jälkeenkin siellä hahmottuu kuvio, jossa muutamat vahvat miehet tai yksi vahva mies pitää otetta aika tiukasti.

Hämeen-Anttilan mukaan Mubarakin ero avaa mahdollisuuden myös yhteiskunnan islamisoitumiselle

- Kyllä se on mahdollisuus radikaalille islamille, luonnollisesti siellä ollaan hyvin kiinnostuneita. Israelhan on myös ollut hyvin hermostunut tästä asiasta.

- En usko että jyrkän linjan radikaali islam tulee mitenkään saamaan voittoja, mutta tietty islamisoituminen on todennäköistä. Nyt siellä on myös oppositioryhmien helpompi toimia ja tämä koskee myös radikaalia islamia.

Nyt Egyptiä johtaa armeija. Suoraan vallankahvaan armeijan johto tuskin pyrkii jäämään, mutta poliitikot joutuvat kuuntelemaan kenraaleita yhä tarkkaan, sanoo Hämeen-Anttila.

- Kulissien taakse armeija tulee jäämään jatkossakin, se tulee olemaan hyvin suuri valtatekijä Egyptissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi