1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptin sotilasneuvosto hajotti parlamentin

Egyptissä vallan ottanut sotilasneuvosto ilmoittaa, että maan parlamentti on hajotettu ja perustuslain voimassaolo jäädytetty. Lisäksi maahan muodostetaan komitea laatimaan uutta perustuslakia. Presidentti Hosni Mubarakin jälkeen vallan ottanut armeija ilmoittaa, että poliittinen siirtymäkausi maassa kestää vähintään puoli vuotta.

kansannousut
Miehet nostavat suurta taulua seinältä.
Työntekijät poistivat entisen presidentin Hosni Mubarakin muotokuvan hallituksen lehdistöhuoneesta 13. helmikuuta ennen hallituksen kokoontumista siellä.Reuters-TV

Sotilasneuvoston ilmoitus vastaa mielenosoittajien vaatimusta saada maahan uusi rehellisillä vaaleilla valittu johto. Edellisiä vaaleja pidettiin laajasti vilpillisinä.

Sotilasneuvosto aikoo olla vallassa siihen saakka, kunnes maassa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit ja Egyptiin saadaan uusi siviilien johtama hallitus. Tähän menee vähintään puoli vuotta.

Siirtymäkauden ajan pääministerin virassa jatkaa Ahmed Shafiq ja hänen johtamansa väliaikaishallitus raportoi toimistaan sotilasneuvostolle. Neuvosto lupasi myös kansanäänestyksen perustuslain muutoksista.

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Egyptin valtiollinen televisio.

Oppositiopoliitikko: Voitto vallankumoukselle

Egyptiläinen oppositiovaikuttaja sanoo, että sotilasneuvoston ilmoitus on voitto vallankumoukselle.

Oppositiopoliitikko Ayman Nourin mielestä neuvoston ilmoitus tyydyttää monia hallituksen vastustajia.

Ayman Nour yritti haastaa Hosni Mubarakin vuoden 2005 presidentinvaaleissa. Hän joutui kuitenkin vankilaan.

Myös nuorisoliikeen johtaja Mahmoud Nassar oli tyytyväinen sotilasneuvoston päätöksiin. Hän sanoi kuitenkin, että protestit jatkuvat kunnes poliittiset vangit on vapautettu.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi