Hääyössä vihitään aamuun asti

Hääyössä vihitään useita pareja muutaman tunnin sisällä, mutta liukuhihnamaisuus on tamperelaisen pastorin mukaan tilanteesta kaukana. Tilaisuus on herkkä ja juhlallinen.

ilmiöt
Hääpukuja roikkuu henkareissa rekillä.
Yle

Hääyön suosio on yllättänyt vuosien myötä niitä järjestäneet seurakunnat niin idean kodissa Vantaalla kuin esimerkiksi Kokkolassa ja Tampereella. Tampereella pareja ilmoittautuu kerta toisensa jälkeen lisää. Pastori Merja Halivaara lupaa, että niin kauan hääöitä järjestetään kuin tilausta on.

Syitä Hääyön suosioon on monia. Halivaara arvioi, että Hääyö on vaihtoehto maistraattivihkimiselle.

- Hääyöhön tulevat parit eivät halua isoja 300 vieraan häitä kesälauantaina tuomiokirkossa, mutta he haluaavat silti juhlalliset kirkkohäät. Ihmiset ehkä kokevat, että tietynlainen hempeys ja kauneus puuttuu maistraattivihkimisestä.

Parit ovat myös saattaneet olla yhdessä jo pidempään, eikä suuria häitä haluta järjestää. Tai yksinkertaisesti isot häät eivät vain kiinnosta, mutta halutaan silti siunaus yhteiselle taipaleelle.

Kyllä me vihitään vaikka aamuyöhön asti, jos väkeä on niin paljon tulossa.

Merja Halivaara

- Toisaalta elämäntilanne voi olla niin kiireinen, ettei ole energiaa tai paukkuja järjestää mitään mielettömiä bileitä sen ympärille.

Myönteistä palautetta tulvinut

Hääyössä mietityttää sen liukuhihnamaisuus, sillä kirkossa on samaan aikaan useita pareja odottamassa omaa vuoroaan. Halivaaran mukaan liukuhihnamaisuutta ei kannata pelätä, sillä sen poistamisen eteen on ponnisteltu paljon.

- Kaikki mahdollinen liukuhihnamaisuus on eliminoitu. Se on herkkä, juhlallinen ja kiireetön. Siinä tulee aidosti vihkiparin kohtaaminen.

Myönteinen palaute vahvistaa suosiota. Vaikka Hääyössä on ilmoittautuminen, ei tarvitse olla erityisen nopea, sillä kaikki ilmoittautuneet vihitään.

- Kyllä me vihitään vaikka aamuyöhön asti, jos väkeä on niin paljon tulossa.