1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Wahlroos jakaa vinkkejä viinien nettishoppailuun

Pankkiirin mukaan internet on hyvä markkinapaikka, mutta ongelmat kärjistyvät, jos tuotteiden laatu heittelee.

Björn Wahlroos.

Pankkiiri Björn Wahlroosin lähes 400-sivuisessa Markkinat ja demokratia -teoksessa käsitellään myös nautinnolliseen elämään kuuluvia asioita: viinejä ja kaviaaria. Kaviaarissa Walhroosia huolestuttaa sen riittävyys, vuosikertaviineissä Wahlroos puolestaan varoittelee nettiostamisen karikoista.

Wahlroos ruotii teoksessaan omistusoikeuden määrittelyä ja jakautumista. Tässä yhteydessä hän ottaa esiin Kaspianmeren sammen. Sampea on kalastettu liikaa, mikä Wahlroosin mukaan johtuu kapitalismin puutteesta.

Wahlroos kirjoittaa, että on kestävämpää määritellä kuka omistaa mitäkin, kuin jättää jokin paikka kokonaan ilman omistusoikeutta.

- Tämä ainakin näyttää olevan johtopäätös valtamertemme osalta, missä proteiininmetsästäjät saavat kierrellä miltei rajoituksitta. Kaloja pyydystetään ja myydään eläinten rehuksi ottamatta lainkaan huomioon kestävää kehitystä, Wahlroos kirjoittaa.

- Kaspianmeren sammen kohtalo on todennäköisesti tästä surullisin tarina. Maailmanmarkkinoilla ei ole enää saatavana käytännöllisesti katsoen lainkaan kunnollista villisammen kaviaaria, ja sen myynti on pakko lopettaa jäljellä olevien sampien suojelemiseksi, hän jatkaa.

Wahlroos arvioi, että sampikanta pelastuisi sillä, että joku määrittelemätön taho omistaisi luonnonvarat. Omistaja voisi seurata sammen kulutusta ja esimerkiksi huutokauppaamalla pitää kysynnän ja tarjonnan tasapainossa.

11 viinipulloa ei kannata ostaa

Vuosikertaviineistä Wahlroos kirjoittaa käsitellessään internetin ongelmia markkinapaikkana. Wahlroos toteaa, että netistä voi hyvin ostaa asioita, joiden laatu ei heittelehdi - tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi dvd:t ja kirjat.

Vuosikertaviineillä laatu kuitenkin heittelehtii, koska viinien varastointi vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Ja jos viiniä ostaa netistä, maistaminen ei tietenkään onnistu.

Wahlroos neuvoo useita asioita, joihin vuosikertaviinien nettishoppailijan on syytä kiinnittää huomiota. Viinipulloja ei kannata ostaa, jos ne eivät ole alkuperäisessä laatikossaan. Tämä kieliii Wahlroosin mukaan siitä, että alkuperäinen laatikko on avattu, yhdestä pullosta maistettu ja todettu, ettei viini olekaan hyvää.

Myöskään 11 viinipullon erää ei pidä sortua ostamaan.

- 11 pulloa on hyvin selvä merkki siitä, että edellinen omistaja on päättänyt välittää eteenpäin erän, josta hän on maistanut yhtä pulloa, Wahlroos sanoo.