1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pintakäsittely

Ravi: Abloyn pintakäsittelylaitos rakennettava uudelleen

Lukkovalmistaja Abloyn tulipalossa viikonvaihteessa tuhoutunut pintakäsittelylaitos on saatava nousemaan uudelleen Joensuuhun, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Pekka Ravi.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Ravin mukaan laitos saatiin aikanaan kaupunkiin yhteistoiminnan ja -rahoituksen turvin, mikä saadaan tarvittaessa kaivettua esiin nyt muuttuneessa tilanteessa.

- Minun muistini mukaan pintakäsittelylaitoksen rakentaminen tänne Joensuuhun tapahtui hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kesken ja voisin kuvitella, että tällaista samanlaista yhteistyötä olisi löydettävissä jatkossakin. Pitäisin tärkeänä, että pintakäsittelylaitos pystyttäisiin jatkossa pystyttämään uudelleen Joensuuhun. Se nähtiin aikanaan Joensuun yksikön kannalta keskeiseksi tekijäksi ja luulen, että tässä suhteessa ei muutoksia ole tapahtunut, toteaa Ravi.

Palon tutkinta käynnissä

Perjantaina roihunnut tulipalo tuhosi täysin Abloyn 3000 neliön pintakäsittelylaitoksen. Vahingot ovat miljoonaluokkaa.

Rakennuksessa oli 20 000 litraa erittäin vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja, joihin kuuluu kromi- ja syanidiyhdisteitä. Lisäksi talossa on happoja ja voimakkaita emäksiä.

Alue jouduttiin eristämään laajalti ja ulkona liikkumista kehotettiin välttämään Raatekankaan ja Käpykankaan alueilla myrkyllisten savukaasujen takia.

Paloa ja siihen johtaneita syitä tutkii Turvatekniikan keskus. Suuronnettomuuden tutkintaryhmä aloittaa työnsä tällä viikolla. Yhteistyössä ovat muun muassa pelastusviranomaiset ja poliisi.