1. yle.fi
  2. Uutiset

Piia-Noora Kauppi: Lakimuutos tappaisi vapaaehtoisen eläkesäästämisen

Valtiovarainministeriö haluaa muutoksella pidentää työuria. Ministeriön mukaan nykyinen järjestelmä kannustaa jäämään varhain eläkkeelle.

politiikka

Vapaaehtoisen eläkesäästämisen pelisääntöjä uudistettiin vain kaksi vuotta sitten, mutta nyt vireillä on taas lakimuutos, jonka on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Sen mukaan PS-tilille tai yksilölliseen eläkevakuutukseen kertyneet säästöt saisi käyttöönsä vasta 68-vuotiaana.

Ikäraja on siis nousemassa viidellä vuodella nykyisestä. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Kyse on uudesta iskusta jo muutenkin nuupahtaneelle lisäeläkebisnekselle. Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mukaan lakimuutos uhkaa tappaa vapaaehtoisen eläkesäästämisen lopullisesti Suomesta:

- En usko, että löytyy sellaisia asiakkaita, jotka ovat halukkaita niin pitkäkestoiseen sitoutumiseen, että heillä vasta 68-vuotiaana olisi mahdollisuus näitä säästöjään hyödyntää. Tämä on käytännössä sama asia kuin että hallitus laittaisi rastin ruutuun koko tämän toiminnan osalta.

Ehdot muuttuneet tiuhaan tahtiin

Vapaaehtoisen eläkesäästämisen suosio on romahtanut kahden viime vuoden aikana. Vielä 2000-luvun alussa yksilöllisiä eläkevakuutuksia myytiin parhaimmillaan yli 90 tuhatta vuodessa. Markkina kuitenkin romahti vuonna 2010, jolloin laki pitkäaikaissäästämisestä tuli voimaan ja verohelpotettujen eläkesäästöjen nosto sidottiin lakisääteiseen eläkeikään - nykyisin 63 vuoteen.

Viime vuonna uusia ps-sopimuksia tehtiin noin 9 000 kappaletta ja yksilöllisiä eläkevakuutuksia myytiin vain 4 400. Yhteensä ps-tilejä on avattu kahden vuoden aikana noin 18 000.

Piia-Noora Kaupin mukaan asiakkaat kaikkoavat, koska eläkesäästämisen ehtoja muutetaan liian usein:

- Pääsyy on hallituksen tempoileva politiikka liittyen ikärajakysymyksiin ja myöskin verotukseen. Ei pitäisi olla niin, että ehdot 40 vuoden sopimuskaudella muuttuvat kymmeniä kertoja.

Kaupin mukaan muutokset vähentävät asiakkaiden luottamusta tuotteisiin, koska he eivät voi olla varmoja, milloin he voivat säästönsä nostaa ja minkälaisilla veroehdoilla.

- Finanssiala ei ole vaatimassa mitään uusia verokannusteita, mutta toivoisimme, että politiikka näissä asioissa olisi pitkäjänteisempää. Eli kun tehdään pelisäännöt, niissä myös pysyttäisiin, Kauppi toteaa.

VM: Valtio ei halua tukea veroedulla alhaista eläkeikää

Valtiovarainministeriössä lakimuutosta perustellaan työurien pidentämisellä. Valtiovarainministerin poliittinen valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori sanoo, että verotuetulla eläkesäästämisellä ei ole syytä kannustaa ihmisiä jäämään eläkkeelle liian varhain.

- Kysymys on siitä, että elinaikakerroin toimii jatkossa niin, että ihmisten työeläkkeet muodostuvat pienemmiksi, elleivät he jatka työuraa sen alimman eläkeiän jälkeen. Vapaaehtoisella verotuetulla säästämisellä voi nykyisin tietyllä tavalla kuitata tämän elinaikakertoimen vaikutuksen. Poistamalla nyt tämä veroetu vaikutetaan siihen, että kannustin jäädä eläkkeelle mahdollisimman varhain poistuu.

Valtiovalta siis uskoo, että mitä vanhempana suomalainen saa lisäeläkkeen näppeihinsä, sitä pidempään hän myös viihtyy sorvin ääressä. Valtion kassaa veroedun leikkaus kartuttaisi muutamalla miljoonalla eurolla, Santamäki-Vuori arvioi.

Hallituksen ajama lakimuutos ei koske takautuvasti jo olemassaolevia ps-tilejä tai yksilöllisiä eläkevakuutuksia.

Lue seuraavaksi