Hyppää sisältöön

Kirjallisuuden Runeberg-palkinto Oksaselle

Jyväskylästä kotoisin olevan Sofi Oksasen romaani Puhdistus on voittanut kirjallisuuden Runeberg-palkinnon. Oksanen vierailee sunnuntaina Jyväskylässä Vanhan kirjan talvessa.

Sofi Oksanen Kuva: Veera Aaltonen / YLE

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sama teos on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon. Palkintoperusteluissa Oksasen romaania luonnehditaan kirjavuoden 2008 tapaukseksi, vuosikymmenen romaaniksi ja tulevaksi klassikoksi. Oksanen syntyi Jyväskylässä vuonna 1977.

Palkinnon myöntäneen raadin mukaan Puhdistus-teos on ankara, nöyristelemätön ja peloton romaani, joka koskettaa ja puhuttelee lukeneisuuden määrästä riippumatta. Teoksen merkitystä lisää se, että se antaa äänen Viron historian vaietuille asioille ja ihmiskaupan uhreille eri puolilla maailmaa.

Alun perin näytelmäksi kirjoitettu Puhdistus oli viime vuoden myydyin kotimainen romaani. Teos toi Oksaselle myös muun muassa Kalevi Jäntin säätiön nuoren kirjailijan palkinnon. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Sofi Oksanen vierailee ensi sunnuntaina Jyväskylässä kaupunginkirjastossa pidettävässä Vanhan kirjan talvessa.

Ehdolla oli kahdeksan teosta

Runeberg-palkintoa tavoitteli kahdeksan teosta. Puhdistuksen ohella ehdolla olivat Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin, Daniel Katzin Berberileijonan rakkaus ja muita tarinoita, Marko Kitin Meidän maailma, Marjo Niemen Miten niin valo, Niina Revon Arpi, Juhana Vääsen Avaa, tule sekä Robert Åsbackan Orgelbyggaren.

Palkintoraatiin kuuluivat kirjallisuudentutkija Kristiina Malmio, runoilija Joni Pyysalo ja toimituspäällikkö Riitta Vaismaa. Raati oli valinnassaan yksimielinen.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton kirjallisuuspalkinto.