Suomen Karbonaatti lomauttaa

Yhtiö on esimerkki metsäteollisuuden vaikeuksien heijastusvaikutuksista. Lomautukset ja irtisanomiset tuntuvat laajalla rintamalla.

Suomen Karbonaatti
Suomen karbonaatti oy
YLE/Etelä-Karjala

Lappeenrannassa toimiva Suomen Karbonaatti aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista. Yhtiö perustelee lomautuksia paperipigmentin kysynnän voimakkalla heikentymisellä. Kysyntä on vähentynyt huomattavasti viime kuukausina.

Alustavan arvion mukaan lomautukset kestäisivät 4 -12 viikkoa tämän vuoden aikana. Lomautustarve vaihtelee osasto- ja työtehtäväkohtaisesti. Neuvottelut koskevat yrityksen koko henkilöstöä eli 34 henkilöä.

Nordkalkin tytäryhtiö Suomen Karbonaatti valmistaa päällystyspigmenttejä ja täyteaineita Suomen paperi- ja kartonkiteollisuudelle.

Metsäteollisuuden tappiot vaikuttavat laajasti

Kaakkois-Suomessa on metsäteollisuuden lisäksi käyty tai käydään yt-neuvotteluja lähes jokaisessa tuotantolaitoksessa. Kaikkiaan Kaakkois-Suomessa on nyt eri aloilla yt-neuvottelujen piirissä noin 6000 henkilöä.

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen johtaja Jarmo Pirhonen kertoo, että metsäteollisuuden alamäellä on heijastusvaikutuksia laajalle.

- Metsäteollisuus on merkittävä toimija, jolla on yhteisöverojen kautta vaikutusta kuntienkin talouteen.

Lomautuksilla ja irtisanomisilla on Pirhosen mukaan laajalle levitessään vaikutusta myös henkilöverotuloihin sekä kansalaisten kulutuskäyttäytymiseen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala