1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Sinilevätehdas Taipalsaarentien länsipuolella voimissaan

Ympäristökeskuksen tämän viikon näytteet osoittavat, että tien itäpuolisilla vesillä sinilevää on hyvin vähän. Sen sijaan länsipuolella ja Maavedellä leväesiintymät ovat runsaita.

levät
Sinilevää
YLE / Tommi Parkkinen

Myrkyllinen sinilevä on voimissaan Pien-Saimaalla Taipalsaarentien länsipuolella. Limnologi Marja Kauppi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta arvioi, että uudet vesinäytteet osoittavat sinilevätehtaan sijaitsevan Läntisen Pien-Saimaan länsiosissa.

Ympäristökeskuksen tutkimissa tuoreimmissa näytteissä suuria ja voimakkaita Anabena-sinileväesiintymiä todettiin Piiluvanselällä Lappeenrannassa ja Taipalsaaren Maavedellä. Taipalsaaren Riutanselällä välillä rauhoittumisen merkkejä osoittanut esiintymä on taas runsastunut.

Sen sijaan tien itäpuolella Saimaanharjun, Mikonsaaren ja Tullisalmen tienoilla pitoisuudet olivat vähäisiä. Limnologi Marja Kauppi uskoo, että levää tulee vähäisiä määriä itäpuolelle Vehkataipaleen pumppulaitoksen kautta.

Myös happitilanne pohjassa on pahoilla sinileväpaikoilla heikentynyt nopeasti. Koneenselällä lähellä Savitaipaleen Lavikanlahtea happea oli jäljellä enää 30 % normaalista, Piiluvanselällä puolet.

Valtava biomassa syö happea pohjasta ja rehevöityminen etenee, selittää Marja Kauppi. Levä käyttäytyy kuitenkin arvaamattomasti eikä ensi kesän ja syksyn tilannetta pystytä vielä ennustamaan.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ottaa ensi viikolla kontrollinäytteitä Etelä-Saimaan isoilta seliltä. Saimaan Vesiensuojeluyhdistys puolestaan tarkkailee Lappeenrannan kaupungin raakavesilahdettä Sunisenselkää. Maanantaina valmistuvat eilen otetun näytteen samoin kuin kalanäytteen tulokset.

Lue seuraavaksi