Muutama mesikämmen liikuskelee jo metsissä

Viime syksyn hyvä marjasato on antanut karhuille makoisat talviunet. Kevätaurinko on nyt herätellyt jo ensimmäiset eläimet haistelemaan elämänmenoa.

luonto
Kuvassa riistakameran kuvaama karhu.

Kevään ensimmäiset karhut ovat nousseet talviuniltaan Keski-Pohjanmaalla. Havaintoja on tehty ainakin Toholampi- Lestijärvi sekä Kannus-Sievi-Ylivieska- alueilta.

Karhuasiantuntija Toivo Heinosen mukaan tarkkaa lukua maakunnan karhumääristä ei ole, arvion mukaan eläimiä on 150 - 250.

Vetinen herätys

Karhut alkoivat heräillä, kun lyhyeksi jäänyt lämmin jakso sulatti kinoksia ja saattoi vedet liikkeelle. Tällä hetkellä liikkeellä on uroskarhuja, naaraat pysyttelevä pentuineen vielä visusti pesissään.

Tällä hetkellä liikkeellä on uroskarhuja, naaraat pysyttelevä pentuineen vielä visusti pesissään

- Ne lähtevät liikkeelle vasta, kun jälkiä ei tarvitse varoa. Näin liikkuminen on helpompaa ja turvallisempaa. Jokainenhan perhettään suojelee, sanoo Heinonen.

- Eivätkä valveilla olevat uroksetkaan laajalti liiku, oleilevat pesän lähistöllä ja välttelevät nekin jälkien tekemistä.

Yleensä karhut nauttivat unistaan rauhassa, tänä talvena yksi karhu joutui metsäkoneen häiritsemäksi kesken unien jo maaliskuussa.

- Tällaisessa tapauksessa karhu tekee uuden korjuupesän, taittelee turvalliseen paikkaan risuja ja odottelee parempia aikoja, sanoo Toivo Heinonen.

Millaiselle fiilingillä karhut sitten heräävät? Toivo Heinonen vahvistaa sanonnan," nukkuvaa karhua ei kannata herättää". Eikä äskettäin heränneenkään kanssa kannata ottaa riskiä.

- Jos karhu on juuri herännyt, ei kannata kuitenkaan lähteä esimerkiksi jäljittämään. Karhu on kuitenkin peto, jota täytyy varoa. Pari jäljittäjää joutui muutama vuosi sitten jäljitetyksi, kun he jälkiä seuratessaan huomasivat karhun tulevan perässään heidän latuaan pitkin. Siinä tuli miehille kiire.

Täysi vatsa antaa hyvät unet

Toivo Heinosen mukaan hyvä marjasyksy antoi viime vuonna karhuille hyvät eväät talviunille.

- Marjaa oli riittävästi ja karhut saivat tankatuksi hyvin talven varalle.

Tilanne Keski-Pohjanmaalla on aivan toisenlainen kuin esimerkiksi Ilomantsissa, vaikka toisin voisi kuvitella.

- Vertailimme hieman lukuja keskenämme ja täällä karhukanta on parempi, sanoo Toivo Heinonen.

Hänen mukaansa juuri Pohjois-Karjalassa ja yleensä rajan pinnassa 2009 saatu huono marjasato vaikuttaa karhujen määrään. Karhut hakeutuivat ruuan perässä paremmille maille. Muun muassa Keski-Pohjanmaalle.