1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaa

Kutilan kanavasta ei olisi apua Pien-Saimaalle

Suur-Saimaan vesien virtaaminen Pien-Saimaalle vaatisi pumppaamista. Ympäristökeskuksen asiantuntijoiden mukaan pelkkä veneilykanava ei olisi vesistönsuojelua.

Saimaa
Sinilevä
YLE Etelä-Karjalan radio

Ympäristöviranomaisten mukaan Kutilan kanavan rakentaminen ei edesauta Pien-Saimaan tilan kohenemista. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että nettovirtaama olisi Kutilan kautta Suur-Saimaalle päin.

Pien-Saimaata auttaisi veden pumppaaminen esimerkiksi Kutilan kautta, mutta se tarkoittaisi pumppaamon rakentamisen lisäksi tuhansien eurojen vuosittaisia energiakustannuksia.

Vuosituhannen vaihteessa tehdyn ympäristövaikutusten arvioinnin mukaan kanavasta voisi olla hyötyä Maavedelle. Kanavan avulla Kopinsalmen ja Toijansalmen välisen kapeikon veden laatu paranisi. Maaveden puolelta virtaavaan humuspitoiseen veteen pääsisi sekoittumaan puhtaampaa Suur-Saimaan vettä.

Sen sijaan yvan mukaan Läntisen Pien-Saimaan ja Vehkasalon selän alueella ei veden laadun muutoksia tulisi tapahtumaan. Pappilansalmessa jätevesien leviäminen Kantakaupungin edustalle voisi joissakin olosuhteissa lisääntyä.

Kutilan kanavan rakentamista Pien-Saimaan pelastamiseksi on ehdottanut mm. kansanedustaja Reijo Paajanen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi