1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Google ostaa Summan tehdaskiinteistön

Internetin hakukonejätti Google tuo Summaan datakeskuksensa. Kaupan arvo on 40 miljoonaa euroa.

Kuva: Yle Kymenlaakso

Stora Enso myy Haminan Summan tehtaan rakennukset ja suurimman osan tehdasalueesta Google-yhtiöille. Kauppasumma on noin 40 miljoonaa euroa. Google suunnittelee rakentavansa summaan datakeskuksen.

Stora Enso ja Google ovat myös sopineet, että osa tehdasalueesta luovutetaan Haminan kaupungille muuta teollista käyttöä varten.

Paperikoneiden tilalle servereitä

Google aikoo perustaa Summaan Suomen mittakaavassa tärkeän hermokeskuksen.

- Se on aika pitkälle tämän meidän tekemisen selkäranka. Se tarkoittaa tällaisia palvelinpuistoja, missä käyttäjien tietoja pidetään ja ohjelmia ajetaan, kuvaa Googlen Suomen maajohtaja Petri Kokko.

Stora Enson Summan paperitehdas lakkautettiin vuosi sitten. Yhtiö ehti neuvotella tehtaasta useiden ostajaehdokkaiden kanssa. Talousjohtaja Markus Rauramon mukaan yhtiö on pyrkinyt parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen sekä Haminan kaupungin että Stora Enson entisten työntekijöiden kannalta.

- Tämä on meille hyvin tärkeä kauppa. Me nähdään, että vanhoihin tehtaisiin löytyy hyviä vakavaraisia yhtiöitä jotka pystyvät tarjoamaan tulevaisuuksia ihmisille, sanoo Rauramo.

Vanhoille tehtaille löytynyt käyttöä

Stora Enso on saanut uutta käyttöä Summan tehtaiden lisäksi myös tyhjiksi jääneiden Kemijärven ja Norrsundetin tehtailleen. Kemijärvelle rakennetaan liimapalkkitehdasta ja Norrsundetin tehtaille on tulossa logistiikkatoimintaa.

- Olen hyvin tyytyväinen siitä, että kova työ on tuottanut tulosta. Nähdään, että näille alueille saadaan uutta progressiivista, Rauramo kuvailee.

Summassa Googlen datakeskuksen tarjoamien työpaikkojen määrä ei kuitenkaan ole vielä selvillä.

- Sitä on vielä ennenaikaista arvioida, suunnitelmat on vielä kesken, sanoo Googlen Kokko.

Haminan apulaiskaupunginjohtaja Kari Halonen on tyytyväinen Stora Enson tuleviin kauppoihin. Summan tehdasalueen tuntumaan syntyy uusia työpaikkoja myös tuulivoimayhtiö WinWindiin, jolle rakennetaan parhaillaan uutta tehdaskiinteistöä. Winwind arvio työllistävänsä 250 henkilöä.