Ihmisoikeusjärjestö: Syyriassa kuollut yli 11 000 ihmistä

Järjestön mukaan yli 50 ihmistä on saanut surmansa tulitauon aikana.

kansannousut
Raunioissa riehuu tulipalo
Amatöörikuvaajan videolla sanotaan näkyvän räjähdyksiä Homsin kaupungissa viikonloppuna. Videon aitoutta ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa. Reuters

Yli 11 000 ihmistä on kuollut viimeisen 13 kuukauden aikana Syyrian levottomuuksissa, kertoi Isossa-Britanniassa päämajaansa pitävä Syrian Observatory for Human Rights -ihmisoikeusjärjestö maanantaina. Ihmisoikeusjärjestön mukaan 55 ihmistä on kuollut viime torstaina alkaneen tulitauon jälkeen tapahtuneissa iskuissa.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan kuolonuhrien määrä on 11 117, joista 7972 on siviilejä ja 3145 armeijan sotilaita. Kuolonuhrien joukossa on alle 600 kapinallistaistelijaa.

Järjestö kertoi, että Syyrian hallituksen joukot tappoivat maanantaina yhdeksän ihmistä, vain tunteja sen jälkeen, kun YK-tarkkailijat saapuivat Damaskokseen valvomaan aselepoa, jonka on tarkoitus päättää yli vuoden kestänyt verenvuodatus.

Viime torstaina 42 mielenosoittajaa, jotka osallistuivat parlamentin ulkoupuolella rauhalliseen mielenosoitukseen vaatimaan tappamisten lopettamista pidätettiin, osa heistä väkivaltaisesti, kertoi syyrialainen ihmisoikeusaktivisti, lakimies Anwar Bunni maanantaina. Bunni johtaa Legal Research and Studies -tutkimuskeskusta.

- 42 ihmistä pidätettiin, ja osa heistä loukkaantui vakavasti, Bunni kertoi Facebook-sivullaan.

- He kantoivat kynttilöitä vaatien tappamisten lopettamista. Hallituksen turvallisuusjoukot käyttivät heitä vastaan kohtuutonta voimaa.

Protestit presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan ovat yltyneet väkivaltaisiksi Damaskoksen lähiöissä ja muilla Syyrian alueilla, mutta pääkaupungin sydämessä niitä on puhjennut verrattain vähän.

Lähteet: AFP