Moventas irtisanoo Jyväskylässä

Tuuliturbiini- ja teollisuusvaihteita valmistava Moventas irtisanoo noin kolmanneksen teollisuusvaihdeliiketoiminnan henkilöstöstään Jyväskylässä. Yhtiön yt-neuvottelut on saatu nyt päätökseen.

Moventas
Moventaksen tuotantolaitos Jyväskylässä
YLE / Jarkko Riikonen

Väen vähentämisen syynä on yhtiön mukaan heikkenevä markkinatilanne ja tilausten väheneminen. Moventas Santasalo vähentää yhteensä noin 100 henkilöä Karkkilassa ja Jyväskylässä, mutta osa vähennyksistä hoidetaan eläke- ja muilla järjestelyillä.

Moventas Santasalon teollisuusvaihdeliiketoiminta on työllistänyt Jyväskylässä noin 70 ihmistä. Yt-neuvottelujen tuloksena Jyväskylään jää muutamia kymmeniä ihmisiä myyntiin ja suunnitteluun.

Moventas Santasalo Oy irtisanoo 65 henkilöä. Moventaksen toimitusjohtajan Jukka Jäämaan mukaan heistä noin kolmannes on Jyväskylästä.

- Irtisanottavat työskentelevät monenlaisissa tehtävissä sekä myynnissä että suunnittelussa, kertoo Moventas Oy Industrial Gearsin liiketoimintajohtaja Ahti Ahonen.

Irtsianotut ja lomautettavat työskentelevät teollisuusvaihdetuotannossa. Tuotteita käytetään paperikoneiden teloissa, kaivosteollisuudessa ja laivoissa.

Moventas lomauttaa koko henkilöstönsä

Lisäksi Moventas joutuu turvautumaan lomautuksiin: lomautusajat vaihtelevat henkilöstöryhmittäin. Moventas perustelee lomautuksia markkinatilanteen heikentymisellä ja tilausten vähentymisellä.

Lomautukset alkavat talven aikana.

- Lomautukset sopeutetaan tuotannon mukaan, näin on työnantaja ilmoittanut, kertoo pääluottamusmies Pasi Hietala Toimihenkilöunionista. Hietalan mukaan lomautukset kohdistuvat kaikkiin toimintoihin, pääasiassa tuotantoon.

Tuuliturbiinivaihteita ja prosessiteollisuuden käyttölaitteita valmistavan Moventaksen liikevaihto vuonna 2007 oli 291 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi tuolloin edellisvuodesta 40 prosenttia.

Yhtiöllä on yli 1400 työntekijää Suomessa, Saksassa, Ruotsissa, Kanadassa, USA:ssa, Kiinassa ja Singaporessa. Eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö IK Investment Partners omistaa enemmistön Moventas Oy:stä.