Tekevä palkitsi keksijät

Työvalmennussäätiö Tekevä palkitsi ideakilpailun parhaana ekoaurinkokeräimen, jonka avulla saa kerättyä auringon lämpöenergiaa ja puhallettua lämmintä ilmaa sisälle rakennukseen. Laitteen kehitti keksijä Samuli Penttinen.

Samuli Penttisen kehittämällä ekoaurinkokeräimellä voi esimerkiksi kuivattaa kesämökin kevätauringolla tai antaa lisälämpöä omakotitaloon. Kuva: YLE / Keski-Suomi

Lokakuussa päättyneessä Tekevän ideakilpailussa haettin kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä uusia ideoita, joita voidaan hyödyntää kierrätystoimialan liiketoiminnassa.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota idean omaperäisyyteen, uutuuteen, muotoiluun, liiketoiminnalliseen potentiaaliin sekä sen työllistymistä edistävään vaikuttavuuteen. Kriteerinä oli myös idean sopivuus Tekevän toimintaan.

Parhaasta ideasta palkitun Samuli Penttisen lähtökohtana oli luoda mahdollisimman yksinkertainen ja edullinen aurinkolämmön kerääjä rakennusten lämmittävistä varten.

- Oikeestaan tämä oli valmiina ennen kilpailua. Se on aina kiva huomata, että nyt on kilpailu mihin tämä kävisi. Pientä muutosta ja ajatustyötä tarvittiin vähän ja sen jälkeen keksinnöstä tuli loistava, Penttinen sanoo.

Penttisen kehittämällä ekoaurinkokeräimellä voi esimerkiksi kuivattaa kesämökin kevätauringolla tai antaa lisälämpöä omakotitaloon. Laitteen maksimiteho on 500 wattia, eikä siinä ole sähkökytkentää.

Tekevän kilpailussa toiseksi sijoittui Marja Leinonen ja kolmanneksi Anu Taipale.

Leinosen kehittämä "kynttiläteline" hyväksikäyttää käytettyjä hautakynttilöitä raakamateriaalina. Hautakynttilöiden kansista valmistetaan kynttilänjalkoja.

Taipaleen kehittämä ”Hyppeli” liittyy ratsastusharrastuksen koulutusmateriaalin, maneesiin, eli opetusesteiden valmistamiseen kierrätysmateriaalista.

Tuhannella eurolla palkittu Penttinen on hankki menestystä myös viime vuonna, jolloin hänet palkittiin Convert-piippu keksinnöstään Pertti "Spede" Pasasen nimeä kantavassa keksintökilpailussa.

Tekevä jakoi palkintorahaa reilut 3 000 euroa. Kilpailussa oli 64 osallistujaa.