Kansa tyrmäsi eläkeiän noston

Eläkeiän nostamissuunnitelmat ovat herättäneet ärtymystä myös kansalaisten parissa. Suomalaiset jäävät jo nyt eläkkeelle aikaisemmin ja sairaampina kuin muissa Pohjoismaissa. Vain joka kymmenes 62-vuotias tekee täyttä päivää.

Eläkeiän nosto
YLE / Henry Tikkanen

Työterveyslääkärin vastaanotolla alle kuusikymppisestäkin löytyy jo monenlaista remppaa. Eniten ikä kuluttaa yötyöläisiä ja niitä jotka joutuvat nostelemaan raskaita taakkoja. Lääkäri Rea Lagerstedt Suomen työterveyslääkäriyhdistyksestä ei usko, että kaikki voivat jatkaa työelämässä 65 tai 70 ikävuoteen asti.

- Sitä kyllä epäilen vahvasti. Jo nyt on vaikeuksia saada ihmisiä jatkamaan töissä keskimäärin kuuteenkymmeneen ikävuoteen saakka.

Työpaikoilla irtisanomispakettia tarjotaan useimmiten yli 55-vuotiaille. Papereita kysytään, mutta kuntoa ei. Muutenkin suomalainen eläkkeellejäämisperinne poikkeaa muista Pohjoismaista.

- Meillä eläköityminen tapahtuu aika varhaisessa vaiheessa ja aika usein työelämästä lähdetään saappaat jalassa kaatuen, kuvaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Kansalaisten keskuudessa hallituksen suunnitelmat saivat ristiriitaisen vastaanoton.

- Minusta se ei ole ollenkaan järkevää. Nyt on paljon työttömyyttä, vaikka puhutaan työvoimapulasta. On ihan järjetöntä puhua että työttömyyttä pitäisi poistaa, jos ainoa asia on eläkeiän nostaminen, toteaa oululainen Ville Ruotsalainen.

- Minusta pitää mieluummin korottaa eläkeikää kuin työeläkemaksuja. Niitä maksuja maksetaan nykyäänkin ihan tarpeeksi, kommentoi puolestaan oululainen Pasi Laine.

- Minusta eläkeiän korottaminen on tosi huono asia. Minusta olisi paljon parempi, että huolehdittaisiin siitä, että nuoret saavat työtä, sanoo Kaisa Ylikulju Oulusta.

Edellinen eläkeuudistus tuli voimaan vuonna 2005. Sen myötä jokainen on voinut kasvattaa eläkettään pysymällä sorvin ääressä hieman pidempään. Uudistus on pidentänyt työuria hitusen.

- Kysymys on myös työn tuottavuudesta. Siitä millaisia töitä on tarjolla ihmisille, joiden työkyky on pienempi kuin nelikymppiseellä, toteaa tutkimusjohtaja Pekka Parkkinen VATT:sta.

Lähteet: YLE Uutiset / Kristiina Tolkki