Tutkimus: Teollisuuden tulee vähentää suolan määrää pikaruoassa

Kanadassa McDonald'sin kananugeteissa on yli tuplasti suolaa Iso-Britanniaan verrattuna.

Kerroshampurilainen ja ranskalaiset. Kuva: YLE / Mika Kanerva

Kuuden suurimman pikaruokaketjun ruokalistan annosten sisältämät suolamäärät vaihtelevat merkittävästi maittain, kertoo tuore kanadalaistutkimus. Tutkimuksessa vaaditaan säännösten tiukentamista nautitun natriumkloridin määrän hillitsemiseksi.

- Havaitsimme merkittävää vaihtelua kansainvälisten pikaruokaravintoloiden raportoimissa suolamäärissä, kertoi tutkimuksen pääkirjoittaja Norman Campbell.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Canadian Medical Association -tiedejulkaisussa. Tutkijat selvittivät Australiassa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Ranskassa, Uudessa Seelannissa ja Yhdysvalloissa suolamäärät 2 124 ruokatuotteessa, joita myivät pikaruokaketjut Burger King, Domino's Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald's, Pizza Hut ja Subway.

Tutkitut ruoat olivat suosittuja ruokia, kuten hampurilaisia, kananugetteja, pizzoja, salaatteja, voileipiä ja ranskanperunoita.

Esimerkiksi Kanadassa McDonald'sin kananuggetit sisälsivät 2,5 kertaa enemmän suolaa annosta kohden kuin Isossa-Britanniassa.

Tutkija: Vastuun jättäminen teollisuuden käsiin ei riitä

Liiallisella ruokasuolan määrällä on havaittu olevan yhteys korkeaan verenpaineeseen ja aiheuttavan haittoja terveydelle. Tutkimukset osoittavat, että suolan määrän vähentäminen johtaa kuolemantapauksien vähenemiseen.

Useat maat ovat ryhtyneet hillitsemään nautitun suolan määrää. Viimeisimmät menestykset on saavutettu vapaaehtoisilla tavoitteilla vähentää suolan määrää ja luokittelemalla ruokia suolapitoisuuksien mukaan.

Calgaryn yliopiston professori Norman Campbell kuitenkin huomautti, että vapaaehtoiset tavoitteet eivät toimi.

- Korkeat suolamäärät todistavat, että nykyinen hallituksen lähestymistapa jättää suolan määrän vähentäminen teollisuuden käsiin, on epäonnistunut.