1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kantele

Kantelemuseo Jyväskylään

Jyväskylässä avattiin perjantaina maailman ensimmäinen kanteleeseen keskittynyt soitinmuseo. Kantelemuseo sijaitsee Palokan Pelimannitalossa. Keskisuomalaisuus on museossa keskeisellä sijalla.

kantele
Kantelemuseo

Jyväskylän Kantelemuseo sijaitsee Pakokan Pelimannitalossa. Pelimannitalo on 152 vuoden ikäiseen viljamakasiiniin rakennettu juhlatalo. Keskisuomalaisuus on museossa keskeisellä sijalla. Kanteleita on Keski-Suomen ohella myös muista maakunnistamme ja kanteleen koko levinnäisyysalueelta, kuten Venäjältä ja Baltian maista. Kantelemuseon on rakentanut kanteleensoittaja ja tutkija Kari Dahlblom.

Dahlblomin mielestä Kantelemuseo sopii hyvin Keski-Suomeen.

- Keski-Suomi ja ennen kaikkea Saarijärvi tunnetaan omana kantelealueenaan ja vielä tuossa 100 vuotta sitten saarijärven kantele oli valtakunnalliesesti ja melkein maailmallisestikin käsite. Saarijärvellä oli kymmeniä kanteleen rakentajia ja muodostui oma kanteleen mallinsaa.

Dahlblomin mielestä Saarijärven kantele on yksi kauneimmista kanteleista. Hän kuvailee kanteletta hyvin omitakeiseksi siksi, että Saarijärven kantele on pyöreäperäinen, siinä on lyyran kuva ja alennetut bassot.

Lue seuraavaksi