Kajaani-sarjakuvan piirroksia Kainuun Museossa

Sarjakuvataiteilija Ville Rannan Kajaani-sarjakuvaromaani kertoo Elias Lönnrotista sekä lumimassojen saartamasta 1830-luvun Kajaanista.

sarjakuvat

Kainuun Museon uusimmassa näyttelyssä on esillä oululaisen sarjakuvataiteilija Ville Rannan luonnoksia ja piirroksia Kajaani-sarjakuvaromaanista.

288-sivuinen sarjakuvaromaani Kajaani ilmestyi keväällä 2008. Teos kertoo Elias Lönnrotista fiktiivisesti, elämänkertaa kommentoiden ja historiankirjoitusta ryöstöviljellen. Teos on tarina kunnianhimoisesta ja moraaliltaan ylväästä suurmiehestä, joka kompastuu elämässään joka askelella. Miljöö on eristynyt, lumimassojen saartama 1830-luvun Kajaani, jonka elämää luonnehtivat toisaalta hiljainen köyhyys, toisaalta raju juhlinta ja viinankäyttö.

Kainuun Museon näyttelyssä on esillä 25 orginaalipiirrossivua. Ne ovat laajahko valikoima eri puolilta kirjaa, ja sivut muodostavat oman kertomuksensa. Piirrokset ovat näkyvillä kokonaan, virheineen ja merkintöineen. Joistain sivuista on ripustettu monta versiota, joka paitsi kertoo työskentelyrytmistä, myös luo uusia merkityksiä, kun saman kohdan lukee useamman kerran peräkkäin.

Ranta tunnetaan luonnosmaisesta piirostyylistään ja pohdiskelevista, aihepiireiltään usein varsin henkilökohtaisista sarjakuvistaan. Pitkien sarjakuva-albumiensa lisäksi Ranta on tehnyt kuvitusta ja sarjakuvia lehtiin sekä sarjakuva-antologioihin.

Tänään avattava näyttely on esillä Kainuun Museossa 30. maaliskuuta saakka. Ville Ranta - Kajaani on Oulun taidemuseon tuottama kiertonäyttely.

Lähteet: YLE Kainuu