Miehikkälä ulos liitoksesta, Hamina ja Virolahti yhteen

Hamina ja Virolahti alkavat neuvotella liitoksesta. 25 000 asukkaan kaupunki syntyisi mahdollisesti 2011. Miehikkälä haluaa pitää itsenäisyytensä eikä halua osaksi isoa Haminaa.

Hamina
Kartta Hamina-Virolahti-Miehikkälä
YLE

Hamina ja Virolahti jatkavat keskenään neuvotteluita kuntaliitoksesta. Miehikkälä jää pois kaavaillusta suurkunnasta. 2400 asukkaan Miehikkälä haluaa pitää itsenäisyytensä mutta miettii yhteistyötä moneen suuntaan.

Virolahden ja Haminan mielestä Miehikkälä tekee virheen jättäytyessään pois isosta kunnasta.

Hamina, Virolahti ja Miehikkälä ovat selvittäneet mahdollista liitosta vuoden. Yhdessä ne olisivat muodostaneet 27 000 asukkaan kaupungin.

Liitoksesta äänestettiin maanantaina valtuustoissa. Miehikkälän valtuusto antoi kunnanhallituksen esityksen mukaisesti rukkaset liitokselle Haminan ja Virolahden kanssa.

- Ei harmittanu, koska olen itse tämän päätöksen takana ollut koko ajan, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Keijo Rinnesalmi.

Muissa kaakonkulman kunnissa Miehikkälän päätöstä harmitellaan.

- No kylhän se ilman muuta on harmi. On iso työ tehty, reilu vuosi neuvoteltu tästä 3 kunnan liitoksesta. Se olis mun nähdäkseni muodostanut kyllä hyvän kokonaisuuden, Virolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Jarmo Tulkki sanoo.

- No ei minua henkilökohtasesti harmita tää mutta niiden puolesta - ihmisten ja kuntalaisten puolesta, Haminan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pentti M. Hämäläinen muotoilee.

Miehikkälä katsoo joka suuntaan

Parintuhannen asukkaan Miehikkälä pelkäsi, että sen hyvä talous sulaisi naapurikuntien vähän heikompaan taloudenpitoon. Sananvaltaa olisi ollut liian vähän ja palveluita olisi saattanut siirtyä kauemmas.

- Tästä olis tullu Haminan yksi osa, me oltais oltu täällä perimmässä periferiassa, Rinnesalmi perustelee.

Miehikkälä jatkaa yhteistyökaverien etsintää sekä Haminan, Etelä-Karjalan että Etelä-Kymenlaakson kanssa, mutta itsenäisyydestään se pitää kiinni.

Kunnanhallitus lähtee jo ensi viikolla miettimään, mistä kumppani löytyisi. Valtion puitelain takia terveydenhoito pitää järjestää vähintään 20 000 asukkaan alueittain.

Haminaa ja Virolahtea yhdistäisi moottoritie

Hamina ja Virolahti jatkavat liitoksen suunnittelua keskenään. Virolahtikin menettänee mahdollisessa liitoksessa jotain:

- No ainakin ehkä nimensä ja vaakunansa... mutta toki niistäkin neuvotellaan, Tulkki sanoo.

- Hamina. Hamina on hyvä nimi, Hämäläinen toteaa ilman sen pidempiä pohdintoja.

Yhtenäisenä kaupunkina 25 000 asukkaan Virolahden - Haminan -alue uskoisi parantavansa elinvoimaa ja saavuttavansa säästöjä.

- Hallintoa keskitetään mahdollisimman paljon, sieltä pyritään saamaan tehokkuutta ja mahdollisesti kustannussäästöjä. Se varsinainen kuntalaisten palvelu tapahtuisi lähipalveluperiaatteella, Virolahden Tulkki kaavailee.

- Samassa kaupungissa raja-asema, maaliikenneasema ja satama - kuka tietää, mitä ne mahdollisuudet tulevaisuudessa on, Haminan Hämäläinen suunnittelee.

Virolahden keskustaajamasta Virojoelta on Haminaan matkaa 30 kilometriä. Kunnat toivovat, että muutaman vuoden päästä keskuksia yhdistäisi moottoritieksi muutettu E18.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maria Stenroos