Sambia pakkolunastaa ex-presidentiltä

Sambian hallitus sanoo, että se on perinyt lähes 60 miljoonan dollarin arvosta varallisuutta maan entiseltä presidentiltä Frederick Chilubalta. Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC mukaan pakkolunastettu varallisuus sisältää pankkitalletuksia ja Belgiassa sijaitsevan asunnon.

Sambia

Maan viestintäministeri Mike Mulongoti sanoo, että varallisuus myydään ja rahat käytetään maan sairaaloiden toiminnan parantamiseen.

Ex-presidentti Chiluba on Sambiassa syytettynä korruptiosta. Hänen vaimonsa tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen valtion varojen väärinkäytöstä.

Viime vuoden toukokuussa Ison-Britannian korkein oikeus tuomitsi Chiluban ja neljä hänen avustajaansa Sambian valtion varojen väärinkäytöstä. Tuomioistuimen mukaan Chiluba ja hänen avustajansa kavalsivat noin 40 miljoonaa dollaria valtion varoja.

Riita ratkaistiin Isossa-Britanniassa, koska väitetyt korruptiorahat kulkivat lontoolaisten pankkitilien läpi. Chiluba on kiistänyt päätöksen.

Oikeustoimet liittyvät Chiluban seuraajan, Sambian edesmenneen presidentin Levy Mwanawasan toimiin, joilla pyrittiin kitkemään maan korruptiota haastamalla Chiluban hallinnon epäselvyydet.

Lähteet: YLE Uutiset