Kyyjärvi selvittää pakolaisten vastaanottoa

Kyyjärvi selvittää mahdollisuutta vastaanottaa pakolaisia. Kunnanvaltuuston iltakoulu antoi kunnanjohtaja Matti Muukkoselle valtuudet pakolaisten vastaanottamisen jatkoselvittelyyn.

Kyyjärvi

Asian taustalla on Kyyjärven asukasluvun pieneneminen ja väestön ikääntyminen.

Muukkonen kertoo, että pakolaisten vastaanottamista on jo taustoitettu kunnan johtavien virkamiesten ja TE-keskuksen maahanmuuttoasiantuntijoitten kanssa. Ensimmäiset pakolaiset voisivat tulla kuntaan jo ensi kesänä.

Suomessa on tällä hetkellä pulaa turvapaikanhakijoiden ja paikan jo saaneiden sijoituspaikoista, ja Kyyjärven valtuusto on iltakoulussa suhtautunut pakolaisten vastaanottamiseen myönteisesti. Todennäköisesti valtuusto hyväksyy pakolaiset myös virallisessa päätöksenteossa.

- Toivon, että ennen kuin virallisia päätöksiä tehdään, meillä käydään laaja keskustelu siitä onko yhteisömme valmis ottamaan vastaan muualtatulijoita. Kyse olisi koko Kyyjärven yhteisestä projektista, ja tavoitteena on että kaikki seisovat sen takana, sanoo kunnanjohtaja Matti Muukkonen.

Liitos tai pakolaiset

Kunnanjohtaja Muukkosen mukaan Kyyjärven hyvinvoinnin turvaamiseksi tarvitaan joko kuntaliitos tai lisää väkeä. Kunnan väkiluku on hitaasti laskeva. Jos ennusteet pitävät paikkansa, kunnan väkiluku putoaa nykyisestä 1550 asukkaasta 1100 vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi väestö on ikärakenteeltaan nykyistä vanhempaa, jolloin huoltosuhdekin on epäedullinen.

- Työajan pidentäminen ei olisi järkevää, eikä laillistakaan. Tuottavuutta ei voi kasvattaa rajattomasti. Eläkeiän nostaminen on yksi tekijä, mutta tärkeintä on saada tänne lisää työikäisiä ihmisiä. Vain sitä kautta saamme hyvinvointia lisää, sanoo Muukkonen.

Pakolaisten ottaminen ja kouluttaminen ei ole mikään pikakonsti. Muukkosen mukaan ensimmäiset pakolaiset voisivat tulla Kyyjärvelle jo kesällä, ja olla työmarkkinoilla kolmen vuoden kuluttua.

- Jos täällä ruvettaisiin aktiivisesti lastentekotalkoisiin, niin sehän näkyy vasta yli 20 vuoden kuluttua. Ongelmat syntyivät jo omien vanhempieni sukupolvessa, eli siellä jätettiin tekemättä tarpeeksi lapsia, Muukkonen analysoi.

Työperäisesta maahanmuutosta ei apua

Työperäinen maahanmuutto taas ei ole suuntautumassa Kyyjärvelle. Suomeen ei ylipäätään tällä hetkellä saada. Siispä on tuotava työvoimaa, joka koulutetaan paikan päällä.

- Totta kai tässä on riskejä meille. Mahdollisesti henkilöt eivät kotoudu sen kolmen vuoden aikana. Tai mahdollisesti he lähtevät muualle. Mutta tämä on yksi niitä viimeisiä oljenkorsia mitä pienillä paikkakunnilla on jäljellä, sanoo Muukkonen.

Pakolaisten vastaanottamisen toteutuessa snsimmäinen noin 20 pakolaisen ryhmä toimii samalla kokeiluna sille, onko pakolaisista ratkomaan Kyyjärven ja muiden pienempien kuntien ongelmia.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Antti Seppälä